Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Van onderwerp naar idee

Om een goede strip te maken moet je alle stappen kritisch tegen het licht houden. En zo veranderen de verhalen flink tijdens het creatieve proces.

Vorige keer heb ik geschreven over hoe ik aan onderwerpen kom. Deze keer gaat het over hoe ik op een idee kom. Dat doe ik aan de hand van de strip die volgende week in het paasnummer komt. Het is nu maandagochtend en ik heb net besloten dat het over Pasen en eieren zal gaan. Dat kan nog alle kanten op. Meestal ga ik stapsgewijs wat verzinnen. Na elke stap stel ik mezelf een vraag over hoe het verder zal gaan.

Bijvoorbeeld:
Stap 1: Opa wil profiteren van de Pasen en lekker veel eieren verkopen aan voorbijgangers. ("Hoe doet hij dat?") Stap 2: Hij zet een bordje aan de weg "Een ei hoort er bij". ("En dan?") Stap 3: Zijn zoon heeft alle eieren al verkocht, er zijn geen eieren meer.
("Wat moet Opa dan verkopen?")
Stap 4: Er zijn nog meer dan genoeg uien. Opa verandert het bordje in "Een ui hoort er bij". ("Maar dan rijmt het toch niet meer?") Stap 5: Het begint te regenen en Opa maakt van het bordje "Een ui hoort er bui".

Dat is al best grappig, maar wellicht een beetje te absurd voor Opa. Om het verhaaltje anders te maken keer ik op mijn schreden terug, net zover als me nodig lijkt om een beter verhaal te maken. Na Stap 2 kan het heel anders lopen.

Bijvoorbeeld:
Stap 3-1: Een voorbijganger vraagt: "Een ei hoort er bij? Waar bij?" ("En wat zegt Opa dan?") Stap 4-1: Opa: "Nou, op het brood, of door de sla." Voorbijganger: "Verkoopt u dan ook brood en sla?" ("Wat gaat Opa nu doen?") Stap 5-1: Opa schaft allerlei andere spullen aan om een totaalpakket te kunnen bieden. ("Maar dan?") Stap 6. Dan komt hij er achter dat zijn zoon alle eieren al verkocht heeft.
(Dat was stap 3, weet u nog?) Voorbijgangers hebben van alles gekocht en moeten dan nog ergens anders heen voor eieren, want een ei hoort er bij.

Deze beide verhalen zijn nogal rechtlijnig. Van mij mag het altijd wel wat meer in elkaar grijpen.

Bijvoorbeeld:
Stap 0: Opa en zijn zoon overleggen dat ze moeten proberen van de Pasen te profiteren door lekker veel eieren te verkopen.
Stap 1: Zie boven.
Stap 2: Zie boven.
Stap 3-1: Zie boven.
Stap 4-1: Zie boven.
Stap 5-1: Zie boven.
Stap 6-1: Zijn zoon komt met de mededeling dat hij alle eieren in één keer aan Van Beusekom heeft kunnen verkopen.
Stap 7: Voorbijgangers kopen spullen bij Opa en moeten dan alsnog naar Van Beusekom voor een ei.

Dat wordt misschien wat ingewikkeld. Een eenvoudiger oplossing zou zijn als Opa zijn bordje "Een ei hoort er bij" aan Van Beusekom probeert te verkopen.
Dan gaan we van 0 naar 1 naar 2 naar 6-1 naar stap 7-1.

Het is pas maandagochtend, dus ik heb nog even tijd om te puzzelen. Het eindresultaat ziet u vanzelf verschijnen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maarten

  Het is toch nog een leuke strip geworden.

  gr. maarten

 • no-profile-image

  zxdfg

  cfgazdfgdfgdz

Of registreer je om te kunnen reageren.