Akkerbouw

Achtergrond

Ratatouille en Roosje

Inburgeren in Frans Baskenland gaat niet snel. De mensen zijn vriendelijk en open, je krijgt veel van ze, vooral drank. En je hebt ook zo maar ineens een hond.

Ondanks alle trage bureaucratische molens rondom het opstarten van onze kleinschalige boerderij, gaat ons leven op het Franse platteland gewoon door. Het is een ratatouille van gebeurtenissen. Zo is de eerste kamer voor de chambre d’hôtes bijna klaar. En sinds een week is ons gezin uitgebreid met een hond. Boven op de col d’Aubisque, een bergpas van 1700 meter hoog, liep een hond moederziel alleen. Sterk vermagerd, met maar één oog en duidelijk verzwakt.

De koeken die we het beest gaven, schrokte ze snel naar binnen. Ze bleef ons nadien volgen. Na vijf minuten was het besluit al genomen: deze hond blijft niet alleen achter op een verlaten bergtop. De hond, inmiddels Roosje genoemd, is nu een week bij ons en is zeer tevreden met haar nieuwe bestaan. We gaven haar elke dag kleine porties eten en steeds een beetje meer vrijheid. Een douchebeurt bleek noodzakelijk en de plek waar het oog zat is zorgvuldig verzorgd. Er zullen vast nog wat opvoedingssessies moeten volgen, want het is nog een jonge hond.

Integratie is moeilijk

Het integreren op het platteland is tijdrovend, maar leuk. Volgende week gaan we naar een ‘repas’ (= maaltijd/diner) van de Baskische jachtvereniging waar we sinds enkele maanden lid van zijn. Gisteren kwam een stel jongelui ons uitnodigen voor het dorpsfeest begin mei: een feest dat vier dagen zal duren!

Blijkbaar is het de bedoeling dat deze boodschappers overal een drankje wordt aangeboden, want de uitnodiging werd in behoorlijk beschonken toestand overhandigd. Een biertje werd desondanks niet afgeslagen. Nog iets meer beneveld en in opperbeste stemming, vervolgden de feestneuzen hun weg naar de buren boven ons.

Alle buren blijven investeren in onze integratie: een hele doos met eieren, zowel kippe- als ganzeneieren, was een cadeau van een van hen, zo vlak voor Pasen. Twee weken daarvoor hadden we van andere buren ook al een emmer eieren gekregen. Het betekent dat ons menu de laatste tijd vooral bestaat uit omeletten en pannenkoeken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.