Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Pootgoedtekort in Rusland

Rusland is een groot aardappelland zonder goed pootgoed. Er is echter wel een groeiende vraag, omdat zowel de consumptie als de verwerkende markt steeds meer grondstof vraagt.

Russische akkerbouwers schreeuwen om goed, maar goedkoop importpootgoed. Voor de huidige prijzen inclusief transportkosten is een rendabele teelt van consumptieaardappelen in Rusland niet meer mogelijk.

Overspannen markt

Transport, marges en importheffing maken pootgoed duur. Hoe komen de hier geldende pootgoedprijzen eigenlijk tot stand? Eerst is er de kostprijs van het pootgoed af boerderij in Nederland. Helaas is de markt in Nederland en omringende landen erg overspannen. Pootgoed is dus sowieso duur. Daarbovenop komt de marge van de handel in Nederland. Vervolgens de transportkosten en invoerrechten. En uiteindelijk nog de marge van de Russische handelaar.

Hoge importheffingen

Hierbij komt dat de Russische overheid ter stimulering van de landbouw meer en meer invoerheffingen op uitgangsmateriaal legt. Uiteindelijk betaalt de Russische boer twee keer de prijs die de Nederlandse boer ontvangt. Dit betekent dat er in Rusland behoefte bestaat aan goed pootgoed geteeld volgens Nederlandse normen, maar dan wel voor acceptabele prijzen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maas

  han, het is hier in kazachstan het zelfde. Pootgoed uit Nederland kost hier 1000 Euro de ton. Op dit moment kunnen we aardappels voor 150 euro de ton verkopen. Kunstmest etc, is 25 % duurder geworden

  arie maas

 • no-profile-image

  Csoto Nagy Hajnalka

  Beste Han,

  Pootgoed 1000 Euro?!!
  Waarom kopen jullie aardappelen niet vanuit Hongarije? Dat is wat dichterbij en het kost daar iets van 200 Euro/ton.
  zie bv. <>? type=&id=15
  (pootaardappelen = vetoburgonya)

 • no-profile-image

  Patrick

  Tistelt Csoto ,  Vetöburgonya uit Hongarije !
  Laat mij niet lachen , op een klein areaaltje rondom Kesthely na koopt Hongarije zijn pootgoed in Nederland.
  Hongaarse handelaren verkopen het dan met meestal woekerwinsten .
  Hoge pootgoedprijzen zorgen ervoor dat het areaal ook nihiel is geworden .
  Goekoop pootgoed heb ik echter ook ...
  De ondermaat van Belgische rode aardappelen ... .
  500 euro/ ton .

Of registreer je om te kunnen reageren.