Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Megastallen zijn goed? (2)

Op verzoek nog een follow-up over de megastallen. Sommige felle reacties verbazen me. Het is toch oneerlijk als collega’s iets gratis krijgen waar een ander voor moet betalen?

De meeste varkenshouders die willen uitbreiden, moeten hun mestrechten kopen van andere varkenshouders die stoppen. De bedrijven die op hun megastallen een biovergisting (met subsidie) aanleggen om de mest te verwerken, krijgen van LNV echter de helft van die rechten gratis. Ze worden gesubsidieerd terwijl de zittende varkenshouder in een concurrentienadeel wordt gemanoeuvreerd. Is het niet oneerlijk als collega’s iets gratis krijgen waar een ander voor moet betalen? De varkenshouders vinden kennelijk van niet. Ze vinden mij laag, ongenuanceerd en natrappend als ik me dat afvraag.

Ik ben benieuwd naar de reden hierachter. Misschien zit er een logica in die ik niet zie.

Volksgezondheid

Ten tweede de volksgezondheid. Niemand reageerde op de vrees van RIVM op grotere kans op ziekten, noch op het risico van meer antibioticumgebruik. Niemand wist te vertellen of de fijnstofreductie wel gehaald kon worden. LTO-woordvoerders zijn voorzichtiger. Ze weten dat ze niet weer een ontwikkeling blind moeten volgen, zonder dat die vooraf voldoende geëvalueerd is. Maar varkenshouders willen blijkbaar niet dat hun toekomstige speeltje wordt bekritiseerd. Wel wist men te vertellen dat ik er ‘de ballen verstand’ van had.

Ja, ik geef dat tenminste toe. Het is nooit te vroeg om een vraag te stellen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Rinus, je bent niet goed geinformeerd !!
  Bedrijven die recht hebben op de regeling van 50% aankoop van in dit geval varkensrechten moeten hun mest voor 100% buiten de landbouw afzetten. Dit gebeurt in de meeste gevallen niet met de digistaat van de vergisters, want die word wel of niet gehygieniseerd gewoon in de landbouw afgezet.

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  Beste Rinus, t zijn geen gewone varkenshouders maar industrieelen en witteboordencriminelen die op hun teentjes getrapt zijn als ze hun zinnetje niet krijgen ! in een klein landje moet men klein blijven,zeker op t oog met ziektepreventie. en des te meer echte varkensboeren kunnen er dan immers de kost blijven verdienen !varkens zijn er al meer dan genoeg in Nederland anders kunnen de slachterijen t toch ook niet meer Bij of (uit)benen.

 • no-profile-image

  Mega veehouder

  Klein Boertje Hoeveel varkens had jij in 1980? Was je voor toen ook een flinke jongen denk ik! Anders was jou bedrijf er nu niet meer. Zo is dat ook bij de grote bedrijven van nu. Er zijn altijd kleintjes die overleven en grote die afvallen maar het is een feit waarvan de meeste overblijven!

Of registreer je om te kunnen reageren.