Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

‘Meer geld met tenders’

Meeuw de Bruyne: ‘tenderprijs van VTA ligt per 100 kilo €1 tot €1,50 boven contractprijs.’

Agro Trade heeft in opdracht van de VTA dit voorjaar drie tenders van 2.500 ton fritesaardappelen uitgeschreven. De gemiddelde prijs voor 40 mm komt uit op €12,55 per 100 kilo, levering eind april. Zowel de fritesindustrie als handelshuizen zijn afnemer.

Wat is een tender?
Meeuw de Bruyne: „Eigenlijk is het een kruising tussen de aangeboden contracten van de fritesindustrie en de termijnmarkt. Afnemers schrijven in op een hoeveelheid aardappenen en zijn ook verplicht die af te nemen. Telers moeten het tonnage tegen de prijs leveren. Het minimumvolume van inschrijving is 100 ton.”

Wat zijn de voordelen?
„De tenderprijs die telers krijgen ligt €1 tot €1,50 per 100 kilo boven de contractprijs. Er geldt geen meeleverplicht. Daarnaast is het systeem van tenders een stuk overzichtelijker dan de termijnmarkt.”

Maar daarvoor krijgt de teler wel een leveringsplicht?
„Klopt. Als de kwaliteit van de aardappelen niet voldoende is, moeten telers zorgen voor een alternatieve partij. Maar ook bij onvoorziene omstandigheden, zoals bij de wateroverlast van ’98, moet de teler leveren.”

Lijkt me een enorm risico.
„Het is altijd mogelijk via Agro Trade een vervangende partij tegen de actuele marktprijs aan te kopen. Wij raden telers wel aan slechts een deel van hun oogst via tenders te verkopen. Maar het moet wel heel gek lopen wil je helemaal niets kunnen leveren.”

De NAV vindt dat je minstens €14 moet hebben? Dat halen jullie tenders niet.
„We realiseren ons dat deze prijs niet voor iedereen goed is. Maar hij ligt een stuk hoger dan de contractprijs. Daarom gaan we toch de markt op.

Maar de termijnmarkt staat al maanden rond de €14,50, €2 meer dan jullie tender.
„Inderdaad. Maar bedenk wel dat er bij het termijncontract €0,20 per 100 kilo transactiekosten zijn. Daarnaast moet je op de termijnmarkt bij een oplopende markt voldoende liquiditeit hebben.”

Zijn de leden enthousiast?
„Het valt goed bij onze leden. De eerste twee tenders zitten ongeveer vol. De derde loopt. Bij overschrijving geldt de volgorde van binnenkomst.”

Komen er nog meer tenders?
„Ik hoop het wel. Voorwaarde aan iedere tender is dat wij als handelscommissie vinden dat de tender ten opzichte van de actuele marktsituatie financieel voldoende interessant is voor onze leden. Zo niet, dan gaat de tender niet door.”

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Ben nog steeds tevreden dat ik de aardappels zelf teel en verkoop en niet uit handen geef aan AT.Hij heeft mij nog steeds niet en positief resultaat opgeleverd met zijn diensten.Het heeft alleen nog maar geld gekost!!!
  Meer van dat soort acties in het verleden liepen ook niet goed af!Maar goed,als er telers zijn die het gokje wagen ,succes ermee!

 • no-profile-image

  louis

  Ben het eens met aardappelteler. Het heeft mij ook nog niks gebracht. Vorig jaar aan het einde van het seizoen (op advies van AT) aardappels vast gehouden. Moet nog terug gebeld worden. Er wordt wel erg luchtig gedaan door mijnheer de bruyne over de leverplicht. Een ieder die iets langer in de aardappelhandel mee doet weet dat als je niet kan leveren, je niet de enige bent. Dus als er dan door at wel "even" aardappelen wordt gekocht in de markt, dan zal dit niet makkelijk zijn.

  Een kort reken sommetje: verkoop 12,50 via tender. Kan niet leveren, aardappelen terug kopen voor 25,00 dan krijg ik een rekening van at als ik 400 ton mee doe van ongeveer 50.000 euro !!!!!!!!!! Waarschijnlijk heb ik dan ook geen inkomsten van mijn misoogst.

  mijnheer de bruyne reken uit uw winst

Of registreer je om te kunnen reageren.