Akkerbouw

Achtergrond

Koersnotering Avebe onderuit

De aandelen Avebe waren ooit €2.500 waard nu zijn ze gekelderd tot €0.

Kreeg een akkerbouwer vroeger een te lage prijs, dan dumpte hij uien of aardappelen op de stoep van het gemeentehuis of bij de afnemer. Nu protesteert hij op Marktplaats.nl. Vorige week boden enkele telers uit Noord-Nederland op deze virtuele markt hun aandelen aan van aardappelzetmeelconcern Avebe.

De ontevreden akkerbouwers haalden in elk geval de landelijke pers. Marktplaats.nl en journalisten dachten namelijk dat het om gewone aandelen van een beursgenoteerde onderneming ging. Er circuleerden zelfs al geruchten dat het Drentse zetmeelconcern failliet zou gaan.
Maar er zit een wezenlijk verschil tussen aandelen van een beursgenoteerd bedrijf en die van Avebe. Wie dacht voor nop aandelen op de kop te tikken, heeft het mis. De nieuwe eigenaar moet circa €50 per aandeel aan ledengeld inleggen, en krijgt een leveringsplicht. Aan dat laatste wil Avebe komend seizoen strenger de hand houden; ze dreigt zelfs met een boete voor degene die de levering van zo’n 27 ton piepers per aandeel niet nakomt.

Naast verschillen zijn er wel degelijk ook overeenkomsten met de reguliere handel in aandelen. Ook op aandelen Avebe wordt een soort dividend uitgekeerd, in de vorm van een nabetaling. Zo krijgen de aandeelhouders voor oogst 2007 een nabetaling van circa €10 per ton, boven op de EU-minimumgarantieprijs. Voor komend seizoen belooft Avebe een nog hoger dividend. Die laatste belofte zorgde geenszins voor een opwaartse koersbeweging van de aandelen, die enkele jaren geleden nog meer dan €1.500 waard waren.

Net zoals een AEX-koersnotering het vertrouwen weerspiegelt dat de aandeelhouders hebben in een bedrijf en zijn toekomstverwachtingen, zo is de waarde van de aandelen Avebe ook een graadmeter voor het vertrouwen in de zetmeelteelt. En dat vertrouwen is op dit moment kennelijk nul. Maar wie weet zijn ze over een paar jaar wel weer €500 waard.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.