Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Eigen pootgoed telen in Rusland

De hoge pootgoedprijs bracht mij op het idee eigen pootgoed te gaan telen. We investeren €100.000 in het project. De oogst verhandelen we op de Russische markt.

Dit idee is overigens niet nieuw. Ik heb Agrico begin jaren negentig al voorgesteld om het pootgoed in Rusland te vermeerderen, omdat de kostprijs per kilo pootgoed de pan uitrijst als we het blijven invoeren.

Door de hoge prijzen kiezen telers vaak voor eigen uitgangsmateriaal. Helaas is dit materiaal veelal geoogst uit de consumptiepartij (kleine maat die uitgegroeid is en daarmee een complete virusinfectie over zich heen heeft gehad). Maar willen we als Nederland de Russische markt behouden, dan moeten we een deel ter plekke vermeerderen en voor een normale prijs afzetten. Dat is mogelijk. De vraag naar pootgoed van goede tot redelijk goede kwaliteit neemt per jaar toe omdat de verwerkende industrie uitbreidt en het aantal kapitaalkrachtige bedrijven binnen de landbouw ook groeit.

Geen geld

Voor ons is het enige probleem dat er geen geld is voor een dergelijke ‘dure’ teelt. We moeten dus op zoek naar externe fondsen, want de fondsen uit het nationale Russische landbouwkrediet zijn nog niet rond. Ik heb een voorzichtige begroting gemaakt en kom tot een niet onaanzienlijke winst per hectare bij een middelmatige oogst.

Winstverwachting

Gezien de ervaring van zowel Russische als Nederlandse telers in Rusland is mijn opbrengst niet te hoog gegrepen. De winstverwachting zal bij een opbrengst van 25 ton per hectare boven de 15 procent liggen, als we de investering laag kunnen houden en de machines in 3 tot 4 jaar afschrijven. We denken aan een totale investering van onder de €100.000 en een prijs die gelijk is aan, of iets hoger is dan de prijs voor Nederlands pootgoed af boerderij in Nederland.

Klein beginnen

We gaan hoogwaardig uitgangsmateriaal importeren, Se of E en in de toekomst wellicht Minituber (r) productie. Aanvankelijk willen we beginnen met 10 hectare. Voor mij is het van belang dat ik ervaring opdoe met pootgoedteelt in Rusland en dan vooral in het gebied ten westen van Moskou. Lastig in dit gebied is dat het water erg diep zit. Daardoor is beregenen een kostbare zaak. Het ene jaar is beregenen overbodig, het andere jaar broodnodig.

Opslag

In onze leegstaande koeienstal is zonder veel investering, met bijvoorbeeld ronde strobalen en een strodek met daarover plastic, een opslag van 1.000 ton in kisten te realiseren. Een andere optie is om de oogst voor de winter af te zetten naar consumptieboeren met een gedegen bewaring.

Mocht u na dit positieve relaas meer willen weten over dit project reageer dan op mijn weblog. Ook investeerders zijn van harte welkom.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jacob

  idee is goed, maar vergeet niet dat door de lagere opbrengsten west van moskou (is ongeveer de hoogte van noord Denemarken] de kostprijs per hectare en dus per kg ook nogal hoog word. ik zou zuiderlijker gaan, Kolomna oid.
  advies nodig? ben er regelmatig ivm pootgoed teelt geweest.

 • no-profile-image

  kremers

  beste jacob, ik heb even op google gekeken en meshovsk waar han zit is 54 graden noord en kolomna 55 graden noord, dus zelfs nog zuidelijker dan kolomna, gelijk met kashira. Dus dat valt mee, want je hebt gelijk vorige week nog geweest 100 km ten noord van moskou nog 10 cm sneeuw en ten zuiden geen sneeuw meer, dus langer groeiseizoen.

 • no-profile-image

  JACOB

  hallo kremers, kennen wij elkaar niet door onze vriend P uit Dmitrov? op die hoogte 80 km boven moskou was het groei seizoen inderdaad te kort voor een redelijke opbrengst. succes.

 • no-profile-image

  Meindert den Ouden

  Vond net u weblog. Ben geinteresseerd.
  Wil eventueel participeren, uiteraard na kennismaking etc. Ik spreek russisch en teel zelf ook pootaard. Reis regelmatig naar Rusland.

  Mer vr gr
  Meindert den Ouden
  0653-407376

 • no-profile-image

  klaas

  ja hey goed idee zeg
  heb je nog hoogwaardig pootgoed nodig?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.