Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Bikini's of landbouw?

De strijd tussen toerisme en landbouw neemt toe. De blauwalg moet bestreden, de oplossing is verzilting. Of kunnen bikini's niet tegen zoetwater?

Welk gezond mens kan het in zijn hoofd halen om het kostbaarste goed op aarde te willen vernietigen? Namelijk het verzilten van het zoete water waar wij in Nederland veel van hebben. Nog geen 3 uur vliegen naar het zuiden varen grote tankers om zoet water aan te voeren in de Spaanse wateren. Nog een uurtje verder naar het zuiden gaan dagelijks vele mensen dood omdat ze geen zoet water tot hun beschikking hebben. En wij in Nederland, wij gaan de boel lekker verzilten onder het mom van “dat de recreatie last heeft van blauwalg” ( een groene algensoort die in stilstaand water voorkomt tijdens een warme periode). Waanzin!

Honderden jaren hebben we in Nederland gewerkt om het zoute water buiten te houden. Daar hebben hele families hun leven voor gegeven en nu gaat t met een pennenstreek in één keer verloren.
Hoe krijg je dit uitgelegd als je in Afrika bent en ze vragen waarom wij miljarden liters water, die geschikt zijn voor mens, plant en dier zomaar vernietigen?

Verzilting geeft andere algenplagen

Het verzilten is ook geen oplossing tegen de blauwalg. Andere (zoutwater)algen zullen zich drastisch gaan vermeerderen die zijn nog veel hinderlijker. De enige remedie is gewoon op tijd doorspoelen met zoet water richting de zee. Dan blijft het kostbare goedje en de beschikbaarheid van zuiver en zoet water gewaarborgd.

De plantaardige sector en de waterschappen hebben al jaren veel geïnvesteerd in watervoorzieningen en in teelten die water hard nodig hebben. Zij worden nu helemaal met de welbekende kluit in t riet gestuurd.
Het economische belang van zoet water is ongekend groot voor de landbouw. De bedrijfsvoering is op de beschikbaarheid van goed water aangepast. Het lijkt erop dat straks geen zoetwater meer voorhanden is omdat de minuscule bikini’s van tegenwoordig ogenschijnlijk niet meer tegen zoetwater kunnen! Laat die dan maar thuis. Dan kan Yvon Jaspers nog meer kijkcijfers realiseren met het programma Boer zoekt zoet water.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert

  Er mag dan wel veel gezegd zijn over de financiele voordelen van allerleiprojecten, maar dat zoet(drink)water schaars is en nog schaarser word mag toch wel duidelijk zijn.
  Al kom je in Duitsland hebben ze al problemen met irrigeren en zoetwater bronnen.
  De bikini's en zwembroeken kunnen nog te kust en te keur overal hun gang gaan, voor de landbouw begint die situatie zo langzamerhand wel te veranderen !

  gr. en succes met de volgende weblog.

 • no-profile-image

  a nonymus

  zouden onze geliefde vroede bestuurderen wel eens van het vrouwtje van stavoren gehoord hebben? ja? dan deze les (gelijkenis) ter harte nemen. nee? effe googelen. dan deze les (gelijkenis) ter harte nemen.
  nu de cyferenlettercombiinvoereninthokje 6bkfrx alsiktgoedlees

 • no-profile-image

  Jan Hooghiemstra

  helemaal mee eens,schandalig wat er op dit moment en in de toekomst staat te gebeuren.Jammer dat zoveel mensen met totaal geen verstand van zaken uitmaken wat er met de Nederlandse landbouw moet gebeuren.Denk alleen maar aan het blank zetten van al die vruchtbare polders.In een woord schandalig.

 • no-profile-image

  lies de Boed

  Ja ik heb niets toe te voegen,alleen ben ik het VOLKOMEN EENS met bovenstaande berichten.Ons dierbaar landje gaat zo naar de knoppen.

 • no-profile-image

  géén milieumalloot

  Ik ben het ook helemaal met je eens Mees maar ik vind het jammer dat deze columns alleen in onze boeren kring worden gelezen. Even als de ingezonden brief "de domheid van milieumalloten"in de nieuwe oogst van 8 maart door een oud-neuro chirurg, die verbijsterd is dat politici en beleidsmakers geen feeling hebben met de actuele wereldproblematiek.Ik hoop dat dit eens landelijk in de krant en op t.v. komt!!!!

 • no-profile-image

  Michel Lambers fvz VVD gemeenteraad Steenbergen

  Voor de kwaliteit en kwantiteit van de zoetwatervoorziening onder meer ten behoeve van de landbouw, tevens de leefongeving, maakt Mees de Lint hier een belangrijk punt. Mees de Lint wil zich beschikbaar stellen voor de komende waterschapsverkiezingen in de Brabantse Delta. Het is belangrijk dat het waterschap bestuurders kent met oog voor dit belang. Mees de Lint is daarom een uitstekende kandidaat, niet alleen voor de economie of voor de agrarische sector, maar uiteindelijk ook voor de inwoners van het gebied en de eindgebruikers van de produkten.

 • no-profile-image

  jan

  Ik zie liever een vrouw met bikini als de mooiste aardappel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.