Akkerbouw

Achtergrond

Australië is net een dierentuin

In het binnenland van Australië is het ’s nachts wennen aan alle dierengeluiden. Muizen, konijnen, sprinkhanen, kangoeroes en koala’s. Dit land is net een dierentuin.

Als ik op de boerderij blijf overnachten, moet ik altijd even wennen aan de verschillende geluiden. Daarnaast kan het ’s avonds wel eens muisstil zijn in het binnenland van Australië.
In de nacht kun je wakker gemaakt worden door allerhande dieren. Muizen en konijnen worden onder het huis door een slang opgejaagd en/of opgegeten. Possums lopen op het dak en zijn op zoek naar eten en kangoeroes maken het gazon wat korter. Kikkers, uilen en vleermuizen zijn hier trouwens ook niet vreemd.
Voordat het eerste licht van de nieuwe dag aanbreekt, breekt het orkest van de vogels los. Om de 10 minuten dirigeert een andere groep vogels het orkest. Meestal weet ik als ik half wakker ben dat bij het volgende vogelgeluid de wekker afloopt.

Konijnenplaag

Doordat er zo veel soorten dieren zijn, gaat er af en toe wel eens iets mis. Regelmatig zijn er plagen van een soort dat zich wat te snel vermenigvuldigd. Iedereen heeft wel eens van de konijnenplaag in Australië gehoord. De buren vertellen mij graag hoe erg dat was. De grond golfde van alle konijnen. Als kind verdienden ze bij door de konijnen in een hoek van het perceel te drijven. Met een stok vingen ze in enkele minuten tientallen konijnen die ze vervolgens van de huid ontdeden en voor enkele centen verkochten.

Radiator dicht door sprinkhanen

Tot nu toe hebben we regelmatig vliegenplagen gehad. Het is dan niet uit te houden. Deze beestjes kruipen in je oren en ogen. En zodra je je mond opendoet, heb je er weer een ingeslikt. Iedereen loopt hier dan met een net over zijn gezicht. Na een regenperiode heb je dikwijls enkele dagen een muggenplaag. Ook sprinkhanenplagen zijn ons niet vreemd. Deze groene beestjes hebben de gewoonte om op te vliegen van de straat zodra je met de auto aan komt rijden. Binnen de kortste keren kleurt de auto groen van de sprinkhanenpap. De radiator slaat ervan dicht. Dit los ik dan weer op door bij de plaatselijke winkel een vierkante meter gaas te kopen en voor de radiator te hangen.

Muizenoverlast

Het eerste jaar dat we hier waren werden we verrast door een muizenplaag, overal zaten die beestjes. ’s Avonds bewoog de weg in de koplampen van de auto. De weg werd zelfs wat glibberig, als er wat verkeer over was gegaan. Op de boerderij zaten ze overal. In de kamer en keuken hadden we verschillende vallen gezet. Deze moesten we diverse keren per dag legen. Soms hadden we zelfs twee muizen tegelijk in een val. Dan zijn er nog de emu’s , kangoeroes, kaketoes en koala’s. Australië is een ware dierentuin.

Bekijk de foto's van exotische dieren die Gerrit meestuurde »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.