Akkerbouw

Achtergrond

Wereldvoorraad graan krimpt steeds verder

De graanmarkt is zeer onrustig. Prijzen stijgen of dalen sterk door alle berichten over de marktontwikkelingen. De FAO meldt de kleinste wereldvoorraad sinds jaren.
De Nederlandse graannoteringen hebben maar in heel beperkte mate gereageerd op de stormachtige koersstijgingen op de beurzen in Chicago en Parijs. De verwachting dat de notering boven de €250 uit zou komen bleek niet het geval. Rotterdam noteerde €4 meer dan een week eerder en kwam uit op €247 voor een ton voertarwe.
Om te sterke prijsstijgingen te voorkomen en in een poging de markt wat tot rust te brengen heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) besloten zo’n 107.000 ton tarwe op de markt te brengen uit de nationale voorraad.
Evenals alle berichten over tarwe reageerde de markt meteen heftig. Na het bericht van de USDA zakte de notering in Chicago ruim €25 terug naar €266 per ton voor de maartlevering. Ook op Parijs had de USDA beslissing effect, weliswaar minder omvangrijk. De maart- en meicontracten liepen zo’n €13 terug naar ca. €267.
De Organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) komt met heel ander nieuws: de wereldvoorraad graan krimpt steeds verder. Dit blijkt uit een afgelopen week uitgebracht rapport van de FAO. Dit seizoen is de graanvoorraad waarschijnlijk op het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar. Naar verwachting komt de hoeveelheid uit op 405 miljoen ton, dat is 5 % minder dan verwacht en het laagste niveau sinds 1982.
Opvallend is dat de graanmarkt steeds meer wordt opgesplitst tussen een speculantenmarkt en een handelsmarkt. Al vele weken is de fysieke handel zeer flauw. De relatie tussen handel en noteringen lijkt steeds verder zoek te zijn.

Prognose:

Grillig.

Of registreer je om te kunnen reageren.