Akkerbouw

Achtergrond 329 x bekeken 3 reacties

VTA gaat AM-pootgoed verkopen

Leden van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) kunnen voorjaar 2009 pootgoed van monopolierassen bij de vereniging kopen, stelt voorzitter Louis Beemsterboer.

Gaat VTA zelf het pootgoed verhandelen?
”Nee. Dat zal onze partner Agro Trade b.v. doen.”

Moeten de kopers de aardappelen afzetten via Agro Trade?
”Nee. Moet beslist niet, mag altijd. Telers die dit pootgoed aankopen, kunnen hun aardappelen vrij verhandelen en hebben dus niets te maken met een terugleververplichting aan een fritesfabriek of welke andere partij dan ook.”

Kunnen telers pootgoed van alle monopolierassen kopen?
”Nee. Het bestuur van de VTA is in gesprek geweest met de drie grote pootgoedhandelshuizen. Twee hiervan wilden nog niet meewerken. De derde wel. Dit betekent dus automatisch dat niet alle rassen gekocht kunnen worden.”

Welk handelshuis doet mee?
”Dat zeg ik niet. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de beschikbare rassen.”

Wat wordt de prijs?
”Dat is nog niet precies bekend. Maar ik kan verzekeren dat de prijs marktconform zal zijn. Sterker nog: deze ligt onder de prijs die de fritesindustrie rekent.”

Over hoeveel ton pootgoed beschikt VTA?
”Het eerste jaar zal de beschikbare hoeveelheid pootgoed nog gering zijn.”

Hoeveel telers kunnen hiervan profiteren?
Louis Beemsterboer moet op zijn lip bijten en zegt dan: “Nee, dat vertel ik niet. Wat ik wel kan zeggen is dat de komende drie jaar de hoeveelheid jaarlijks verdubbelt.”

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob

  Eindelijk goed nieuws, krijgen de telers ook wat meer keuzes, zonder op dit punt uitgespeeld te worden door de frietfabrieken of handelshuizen. Het is al jaren belachelijk dat je twee keer genaaid wordt, nl; bij de inkoop en verkoop van je produkt!

 • no-profile-image

  Piet

  Dat zou dan voor het eerst zijn dat de VTA toegevoegde waarde heeft voor de leden. De vraag is alleen welke rassen, want wat heb ik aan een ras die de afnemers niet willen hebben

 • no-profile-image

  willy

  je hoeft ja geen monopolierassen verbouwen.je kunt ook op gaan zoek naar vrije rassen.je moet zorgen dat er veel meer vrije handel komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.