Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Uienprijzen opvallend stabiel

Deze week zijn de uiennoteringen over de gehele breedte ongewijzigd gebleven. Voor zowel 30 % grof als voor 60 % grof wordt al tijden tussen €8 en €9 genoteerd. Dit is opmerkelijk omdat de vraag naar uien zich eigenlijk op een te laag peil beweegt.
In de eerste paar weken van 2008 zijn resp. 8.000 en ruim 14.500 ton uien geëxporteerd.De verwachting is dat de rest van de maand januari omstreeks de 15.000 ton zal uitkomen. Voor februari is het beeld wat minder duidelijk. In het vergelijkbare uienjaar 2005/2006 kwam de export in de tweede maand uit tussen de 20.000 en 25.000 ton. De verwachting is dat we dit jaar dergelijke hoeveelheden niet zullen gaan halen.
Dat desondanks de prijzen stabiel zijn komt vooral door het niet overdadige aanbod. Telers houden veel vertrouwen in de markt.

Prognose:

Lichte prijsdruk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Kan kloppen , maar jullie vergeten toch wel iets belangrijk !
  Momenteel worden er uien van (véél)minder goede kwaliteit aangeboden op de exportmarkten .
  Vb 45-60 af Belgie 8 euro in 10 kg zakken .
  Ook Nederlandse uien volgen dergelijke trends.
  Met een lagere koopkracht in verschillende (oost europese)exportlanden worden minder goeie partijen plotseling aldaar een intressant en gegeerd artikel ( in beter tijden gooien ze dergelijk spul naar je kop...)
  Deze zouden wel eens een goed draaiende uienexport kunnen ontvrichten .
  Tel daar ook bij dat de ideen in die exportlanden wel eens plots kunnen wijzigen nl Eerst kunnen ze niet mooi genoeg zijn dan is plotseling alle rotzooi ook goed en eenmaal stockages vol zitten en niet schuiven (zoals op dit ogenblik het geval is) kunnen de zinnen dan plotseling terug op prachtuien moeten gezet worden .
  Zoiets is fataal geloof mij .
  De markt slipt dan nog meer toe .

Of registreer je om te kunnen reageren.