Akkerbouw

Achtergrond 310 x bekeken 1 reactie

Prijs Nederlands graan blijft stabiel

De graannoteringen bleven de afgelopen week nagenoeg stabiel. De groothandelsprijs voor voertarwe in Rotterdam bleef daardoor op €242 per ton staan. Alleen voergerst deed in Rotterdam een euro’tje minder, evenals de EU-voertarwe. De telersprijzen bleven afgelopen week voor alle graanproducten gelijk.
Dat de mondiale graanmarkt tot panieksituaties kan leiden, bleek vorige week bij de termijnmarkt in Chicago. Daar werd een record gevestigd met een prijs voor een maartcontract van €314 per ton tarwe. Dat is €64 meer dan een week eerder. De meicontracten piekten op €306; ruim €50 meer dan een week daarvoor. De prijs is later in de week weer op een normaler niveau terecht gekomen.
Deze gekke sprongen zijn onder andere veroorzaakt door het bericht dat Kazachstan een exportstop gaat doorvoeren. Ook andere landen hebben inmiddels exportmaatregelen genomen. Berichten over de krimpende wereldvoorraad werken daar ook aan mee. Overigens werd het ook mogelijk gemaakt door een aangepast beurssysteem.
De reactie van de Amerikanen is typerend voor de manier waarop de graanmarkt nu werkt. Geruchten en prognoses hebben een groot effect op de prijzen. Op de prijs voor de Nederlandse (voer)tarwe en andere granen lijkt de gekte op de termijnmarkt in ieder geval weinig effect te hebben.
De marktsituatie zal de komende weken niet sterk veranderen. Marktdeskundigen gaan uit van een stabiele prijs die eerder een tikje hoger zal liggen dan zal dalen.

Prognose:

Minimaal gelijk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  J.S.Binnema

  Geachte mevr./meneer,
  Kunt u mij aangeven hoe ik als graan -teler mijn kan indekken op de beurs in
  Hannover of e.v.t. in Parijs ( maar die noteerd u niet)
  Met dank en groet
  Jaap Binnema

Of registreer je om te kunnen reageren.