Akkerbouw

Achtergrond

Je bent wat je eet

Je bent wat je eet, wordt vaak gezegd. De Amerikaan Michael Pollan zei onlangs: als je bent wat je eet, dan zijn wij eigenlijk maïs, en op fundamenteler niveau: aardolie.

Je bent wat je eet, wordt vaak gezegd. De uitspraak "je bent wat je eet" komt oorspronkelijk van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach (1804-1872). Hij zet de mens als een lichamelijk wezen tegenover de mens als geestelijk wezen van zijn leermeester Hegel. Zonder vet (een delicatesse in Feuerbachs dagen) krijg je geen vlees op de botten, maar ook geen geest, zo schrijft hij. Hij concludeert: ‘Het zijn is één met het eten. Je bent wat je eet’ – ‘man ist, was man ißt’.

De Amerikaan Michael Pollan zei onlangs: als je bent wat je eet, dan zijn wij eigenlijk maïs, en op fundamenteler niveau: aardolie.De Amerikaanse voedselcriticus Michael Pollan, auteur van In Defence of Food (2008) en andere baanbrekende boeken over voedsel, figureerde afgelopen tijd veel in de Nederlandse media. Het VPRO-programma Tegenlicht zond een interview met hem uit, Vrij Nederland liet hem aan het woord over onze bizarre verhouding met ons voedsel.

Eetbare voedselachtige substanties

Zijn constatering: we eten eigenlijk geen voedsel meer. Voedsel is als voedsel herkenbaar, of zoals hij het zegt, het is pas voedsel als zijn grootmoeder het als zodanig zou herkennen. Wat nu in de winkel ligt, is een chemisch samengestelde hoeveelheid stoffen. In plaats van voedsel consumeren we “eetbare voedselachtige substanties” – niet langer producten van de natuur maar van de voedselwetenschap. Veel daarvan wordt verkocht met gezondheidsclaims die juist verraden dat ze helemaal niet gezond zijn. Zo raken we in de Amerikaanse paradox: hoe bezorgder we zijn over voeding, hoe minder gezond we lijken te worden.

Mens = aardolie

Het op deze manier gefabriceerde eten is vooral samengesteld uit de grondstof maïs, vandaar zijn uitspraak dat de mens eigenlijk maïs is. Omdat voor die maïs veel energiebehoeftige kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn, kun je ook zeggen: de mens is eigenlijk aardolie.

De mens verliest steeds meer uit het oog wat hij eet. Veel mensen volgen geen gevarieerd menu, maar reclameslogans, in de overtuiging dat die de waarheid spreken. Daardoor worden de mensen zo overvoerd met eenzijdig eten dat er nu te dikke mensen rondlopen met gebreksziekten. Ze lijden tegelijk aan ondervoeding en overgewicht!

Hopelijk waait de Amerikaanse paradox niet over naar Europa. Pollan heeft alvast een recept tegen deze voedselverdwazing: ‘Eet voedsel, niet te veel, meestal plantaardig’. Wat je dan bent als je zo eet? Een flauwerik zal zeggen: niet veel, en plantaardig. Positiever gesteld ben je, als je eet zoals Pollan aanbeveelt, verbonden met de hele aarde, omdat de aarde het best gedijt met dit eetgedrag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.