Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

In Australië groeit alles sneller

Het grote verschil met Nederland is dat alles hier sneller groeit, als het tenminste regent. Zonnebloemen groeien meer dan 10 centimeter per dag, vertelt Gerrit Kurstjens.

Het grote verschil met Nederland is dat alles hier sneller groeit, als het tenminste regent. Graan kan in 3 dagen al gedeeltelijk boven de grond staan, na 5 maanden is het gewas oogstrijp. Zonnebloemen groeien meer dan 10 centimeter per dag.

We zijn nu aan het rijenspuiten voor het onkruid in de zonnebloemen. Hoewel deze zonnebloemen pas 5 weken geleden gezaaid zijn, is dit al eigenlijk te laat. Ze zijn wat groot om met de trekker door te rijden, zodoende hebben we nogal wat planten die afknappen. De vorige week heeft het flink geregend en konden we niet op het land. Ondertussen zijn de zonnebloemen in 3 dagen van 70 centimeter naar 1 meter gegroeid. Zie de twee foto’s van dezelfde zonnebloemen met 8 dagen verschil.

Weg overstroomd

De zomer is de regentijd. Als het regent voelt dit als een warme douche. Meestal valt de regen in grote plaatselijke buien. Enige tijd geleden viel zo’n bui - met 150 tot 200 millimeter neerslag - ’s avonds langs de hoofdweg tussen Moree en Toowoomba. Omdat afwatering hier amper bestaat, stroomde het water enkele uren daarna midden in de nacht over de hoofdweg. Het gevolg was dat een vrachtwagen verrast werd door al dat water en op z’n zij in de greppel belandde. Voordat de weg afgesloten werd, kwamen nog meer vrachtauto’s en roadtrains over die weg aanrijden. Deze wagens konden natuurlijk niet kilometers ver achteruitrijden en ook niet omdraaien op de smalle weg. Ze hebben dagenlang gewacht tot het water weer gezakt was.

Bierweer

Maar als ik alle voor- en nadelen van dit klimaat op een rij zet, zie ik het – vergeleken met Nederland - toch als een vooruitgang. Vooral het feit dat het bijna nooit vriest. En als het dan vriest, is het dezelfde dag wat later in de middag weer boven de 20 graden. Ook kan de lucht hier soms erg droog zijn, minder dan 10 procent vocht komt regelmatig voor. Bij hoge temperaturen zijn bier en kroegen hier erg populair, om het innerlijke vocht op peil te houden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Hoebergen

  Beste Gerrit,Iedere keer als je wat nieuws uit Australie stuurt ,wekt dat weer wat heimwee op. Het is nl alweer 25 jaar geleden dat ik 6 maanden in de regio Toowoomba heb gewerkt.Het was een prima tijd daar bij de Aussie's . Daarna ben ik nog eens 3 mnd terug geweest naar een groot tuinbouwbedrijf in N.S.W ,waar het ook goed toeven was .
  Gerrit, blijf Mailen , je weblogs blijf ik met belangstelling lezen !
  Mocht ik in de toekomst mijn Australische vrienden opzoeken , kom ik zeker ook nog bij jou aan ,als ik je adres kan bemachtigen !
  'See you later,and make it a xxxx -mate !
  Succes !
  Piet Hoebergen Meijel

 • no-profile-image

  leonie en gert

  wat leuk om te lezen dat het zo goed gaat met de zonnebloemen.
  gert vindt het erg jammer dat hij niet meer heeft kunnen helpen met het zaaien.
  ik vind het vooral erg jammer dat ik het zaai en oogst seizoen niet helemaal heb kunnen zien.
  ik mis australie erg maar over drie jaar komen we zeker terug om jullie op te zoeken.
  groetjes vanuit een koud zeeland

Of registreer je om te kunnen reageren.