Akkerbouw

Achtergrond

Groot aanbod, onregelmatige vraag

De situatie op de uienmarkt blijft fragiel. Zowel de 30 % als de 60 % grof bleef afgelopen week stabiel of daalde met 25 cent. Kenmerkend voor de markt is dat het aanbod van uien groot is, terwijl de vraag wisselt.
Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben volop voorraad en brengen de uien vanwege kwaliteitsproblemen versneld op de markt. Dit zijn partijen met gemiddeld wat grotere maten.
De eerste uien van het zuidelijk halfrond, zoals uit Nieuw-Zeeland en Argentinië, zijn inmiddels beschikbaar. Dit zijn geen grote partijen, maar in deze markt werken ze wel als stoorzender. De export kan met moeite grotere volumes afzetten.
De Afrikaanse vraag is teruggezakt naar een laag niveau. De hoop is gevestigd op Rusland, één van de belangrijkste afnemers van het Nederlandse product. Er kunnen grote hoeveelheden naar dat land, maar de Russen spelen het marktspel goed en bestellen onregelmatig. Dit alles maakt dat de uienmarkt geen echte richting krijgt en de prijstendens eerder naar beneden gaat dan omhoog.

Prognose:

Prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.