Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graantekort VS jaagt prijs €30 omhoog

Na enkele weken van relatieve rust in de graanwereld is de hectiek in alle hevigheid terug. De mogelijke graanimport door de VS zorgt voor onrust. Tot halverwege afgelopen week leek de graanhandel in een - relatief - rustiger vaarwater te zitten. Alle Nederlandse beurzen noteerden dezelfde prijzen voor tarwe als een week eerder. De Rotterdamse beurs kwam weer uit op €243 voor een ton voertarwe. De beurzen van Middenmeer en Goes noteerden voor de tweede week achter elkaar tussen €215 en €219. De grote onrust afgelopen week ontstond toen de eerste berichten naar buiten kwamen over een mogelijk tekort aan granen in de VS. De notering in Parijs schoot meteen meer dan €30 omhoog.
De reden is dat uit de meest recente gegevens blijkt dat in de VS zoveel tarwe is verkocht dat er een tekort gaat ontstaan. Naar verwachting zal de Verenigde Staten daarom actief de markt op moeten om tarwe in te kopen. Omdat de graanwereld grotendeels ‘op slot’ zit kan er eigenlijk alleen in Europa ingekocht worden.
De beurzen in Parijs en Chicago reageerden bijzonder heftig op het nieuws van het mogelijke tekort met sterk oplopende noteringen. In Parijs wordt zelfs boven de €280 per ton gehandeld voor levering maart 2008. Ook de mei-levering wordt boven €270 verhandeld. Opvallend is dat de oogst 2008 gewoon meelift op deze prijsstijgingen. Voor de nieuwe oogst wordt gehandeld op prijzen van rond de €235.
De verwachting dat de Europese graanoogst 2008/09 ruim 10 % hoger zal uitvallen dan van 2007/2008 lijkt geen invloed op de prijsvorming te hebben. Ook het feit dat de veevoerindustrie door de hoge prijzen steeds minder tarwe gebruikt is niet terug te vinden in de noteringen.

Prognose:

Stijgend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    S. Wenning

    Als de V.S. graan nodig heeft, koopt ze dat zoals gewoonlijk in Canada en niet Europa, omdat deze kwaliteit niet goed genoeg is (Canadian Hard Red Spring Wheat). Maar de graanmarkten zijn inderdaad volop in beweging met ongekende prijzen, De wereld heeft de voedselvoorraden op en Nederland slaapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.