Akkerbouw

Achtergrond 289 x bekeken

Dijkdoorbraak

Het watergebruik door de Australische landbouw is zo groot dat complete meren verdwijnen. Boeren maken immense reservoirs. Daarbij gaat wel eens wat mis.

Het Australische landschap verandert heel snel. De laatste 20 jaar zijn diverse grote meren verdwenen. En groot is dan echt groot, denk aan meren met een doorsnee van meer dan 10 km. Lake Cowra was 10 bij 25 km, nu is het bouwland. Van Lake Urana, dat 10 bij 15km mat, zijn alleen de contouren nog te zien, de bomensingel waar vroeger de oever van het meer was. Het meer zelf is nu bouw- en weiland. Lake Keepit, ook 150 vierkante kilometer, was vanaf grote afstand te zien. Dit meer kon ik laatst niet eens meer vinden.

Het verdwijnen van de meren heeft niets te maken met droogte. Als je de tabellen van de regenval over de laatste 100 jaar bekijkt, is duidelijk te zien dat er niet minder regen valt. Wel valt op dat de regenval extremer is. Brisbane had bijvoorbeeld in januari 2008 de meeste regen in een maand sinds de eerste metingen.

Nee, het verdwijnen van de meren is eerder een gevolg van het feit er steeds meer water gebruikt wordt. Een deel gaat naar de groeiende steden, maar vooral de landbouw lijkt me de grootste boosdoener. Vooral de katoen- en rijstboeren gebruiken veel water. Ze hebben dan ook grote waterreservoirs aangelegd. Een bassin van 6 miljoen kuub is geen uitzondering. Dat zijn immense bekkens: 100 hectare groot en ongeveer 6 meter diep!
Om deze grote bekkens te vullen gebruiken de boeren pompen met een diameter van meer dan een 1 meter, aangedreven door meerdere pompmotoren van 300 tot 500 pk.

Drie jaar geleden zijn een aantal van deze bassins doorgebroken. Er ontstonden namelijk door droogte scheuren in de dam die van kleigrond gemaakt is. Je kunt je de ravage die dan in de omgeving ontstaat wel voorstellen.

Je moet hier een vergunning kopen om water op te pompen. De laatste jaren zijn er meer vergunningen uitgegeven dan dat er water is. Daarom wordt in een droog jaar de wateronttrekking gequoteerd. Je mag dan maar 20% of minder van de vergunningen gebruiken. En dan moet je kiezen: geen katoen of rijst verbouwen of een extreem bedrag neertellen om water bij te kopen.

Dit jaar is in verschillende streken minder dan 10% van de normale oppervlakte ingezaaid. Dat houdt in dat ook de fabrieken, loonwerkers en transporteurs weer een jaar hebben zonder inkomsten. Dat gaat hier toch op en af. Als je 1 of 2 goede jaren hebt, kun je van de winst de hele boerderij afbetalen. Zulke goede jaren komen helaas niet zo dikwijls voor.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.