Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt zit in moeilijke fase

Ook deze week heeft de aardappelsector weer te maken met dalende prijzen. De noteringen op de beurs van Goes deden een flinke stap terug. Fritesgeschikt verloor €0,75 en noteerde €7,25-€8,25. De export 40 mm+ verloor €0,50 en kwam uit op €7,25-€8,50.
Emmeloord deed voor een nog grotere stap terug. De notering kwam uit op €7,00-€7,75, daarmee werd €0,87 ingeleverd. Ook Rotterdam sloot laag met een ondergrens van €75 voor een ton lichtgeel witvlezig, een verlies van €7,50.
De reden van de prijsdalingen blijft de zwakke markt. Er is nog steeds nauwelijks vraag, ongetwijfeld een gevolg voor het hoge rendement. Zowel de binnenlandse markt als de export is extreem rustig. Terwijl de vraag er niet of nauwelijks is komt er langzamerhand wel meer aanbod van aardappelen op de markt. Telers willen toch hun voorraden enigszins gaan wegwerken. Het is de vraag of dat op dit moment verstandig is. Duidelijk is in ieder geval dat extra aanbod in de huidige fase vrijwel meteen leidt tot sterk dalende prijzen. België en Frankrijk zitten met hetzelfde probleem: grote voorraden en weinig tot geen vraag.
Het is moeilijk te voorspellen of de export snel zal aantrekken. Het is nog vrij vroeg in het seizoen en de kans op een aantrekkende vraag uit bijvoorbeeld Rusland of Groot-Brittannië blijft aanwezig.
Daarnaast is het nog de vraag wanneer het vroege aardappelseizoen op gang komt. De vroege aanplant kan onder druk van de weersomstandigheden vertragen waardoor er extra afzetmogelijkheden zouden kunnen ontstaan.

Prognose:

Prijsdruk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Nog dit aan toe te voegen .
  In Polen Slowakije Hongarije weten ze tegenwoordig ook wat speculeren is .
  Niet tegenstaande er al geen markt is ,komen stocks uit deze landen plotseling uit het niets te voorschijn . Deze werken import uit BE NE FR extra tegen .
  Dat landen zoals Polen ook nu nog op Rusland zitten zal maar logisch zijn .... als je weet dat Slowakije Hongarije en Roemenie genoeg Poolse aanbiedingen hebben .
  De fase dat de prijs(in BE NE FR) gedrukt word op exportgeschikte aardappelen ( Astrix en desiré bed.) door een geringe export valt snel stil aangezien er tegen geen enkele verlaagde europrijs kan geexporteerd worden .
  Het komt ook meer en meer in zicht dat de beweging in groenten (wortelen - ajuin - aardappelen) word gedomineerd door een wat wij kunnen noemen importmafia die (soms (of meestal..)op onrechtmatige wijze) mega( in gevallen meer dan 1.8 miljoen kg) stocks heeft zitten in koelhuizen. En met deze giga stocks gecontrolleerde (prijs) bewegingen maakt op Oost Europese groothandelsmarkten.Dit lijd tot onlogische prijsvormingen (tussen land van herkomst )binnenin een laag-koopkrachtige markt.
  Bepaalde groothandelsmarkten worden reeds sinds begin November door deze maffia gedomineerd.
  Dit duurt vermoedelijk nog tot pasen !
  De vraag is dan ook wat en wanneer de druk van de nieuwe er aankomt .
  Vergeet niet dat Italiaanse nu al in de Oost Europese supermarkt aanbieding liggen voor ongeveer 1 kleine euro !Of registreer je om te kunnen reageren.