Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Te machtige verwerkers

De mais is grotendeels van het veld, een enkeling oogst nu pas om de droogkosten te beperken. De afzet loopt echter niet best.

Hier in Quebec is de winter al een beetje begonnen, maar er ligt nog niet veel sneeuw. De meeste mais is van het veld af. Een enkeling is nog aan het dorsen. Soms is dat een bewuste keuze: als je over de vorst oogst, treedt geen verdichting op en kun je volgend jaar direct zaaien zonder grondbewerking. Anderen wachten zo lang mogelijk met oogsten om droogkosten te sparen. Ze brengen de oogst dan zonder drogen direct in de silo en bevriezen de korrels door er met de ventilator koude buitenlucht overheen te brengen. Pas in mei
ontdooien ze de mais weer en drogen deze met de ventilatoren. Zonder aardgas of propaan gaat dat goed bij mais die niet meer dan 19 procent vochtigheid heeft. Anders is het een riskante business.

Prijzen onderuit

Door de vallende Canadese dollar gaan de maisprijzen nog niet zo hard naar beneden. Ik heb tijdens de oogst voor $200 per ton verkocht en de rest voor $205 op de optie mei 2009. Vorig jaar was de Canadese dollar relatief duur ten opzichte van de Amerikaanse. Toen kreeg ik tijdens de oogst $150. Maar nu gaan de prijzen toch behoorlijk onderuit. De soja verloor afgelopen week een volle dollar per bushel, dus ongeveer $36.70 per ton.

Sluitende ethanolfabrieken

De maisprijzen doken over de hele linie zo'n 35 cent per bushel naar beneden. Reden daarvoor is dat op dit moment iedereen toch kijkt naar wat er gaat gebeuren met de sluitende ethanolfabrieken. Het schijnt dat multinational Cargill geïnteresseerd is om deze fabrieken over te nemen. Ach, we zien wel wat er gebeurt. Maar ik zou het liever niet in zijn handen zien. Cargill is al veel te machtig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Het zijn meestal de zelfde die laat zijn met de mais. Vroeg beginnen met mais zaaien heeft tot gevolg dat je eerder kunt beginnen met de oogst. Bij mij was dat dan 11-9. Het natuurlijke droogoven, de zon, droogte tamelijk hard door.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Vrijgezel uit nijkerk hier is maar zelden de zaaidatum der reden van laat dorsen
  zoals gezegdover de vorst kunnen rijden om verdichting te verkomen en in de silo direct te kunnen bevriezen door koude lucht er door te blazen mais van 18 tot 19% vochtigheid is houdbaar als je het maar koud houd veeboeren die er elke wat uit trekken hebben geen enkel probleem anders moet dieecht bevroren worden

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  zo zie je maar weereens Ed. Sommige nederlandse "boeren" komen met hun gedachten niet verder dan de sloot rond hun 10 ha, kunnen zich niet inleven in andere goeiomstandigheden

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Ed,

  Ik dacht ook verdomd te vroeg geoogst toen ik alhier een pracht van een weerperiode zag , Een buurman die wachte bevestigde echter dat een droogtepercentage bij oogst van 16-18.5 vocht niet verder daalt door te wachten.
  Heb hem ongedroogd binnen gekiept word na 2 maand niet warm en volgende week gaat hij de droger in , met de fel gedaalde dieselprijs een extraatje erbij.
  Grote verhandelaars hebben ingetekend voor interventie en mogelijks zal de prijs eerder stijgen dan dalen .
  Kopers hebben ook al lucht om mijn graanschuur te huren( 2000.000 kg brengt alvlug 1200 euro en meer/maand op)(met mijn mais erin) voor interventie dus tijd brengt raad en daad .

  Groeten ,

  Patrick

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Patrick als de mais rijp is geworden voor de eerste plantdodende nachtvorst (zo niet is hakselen en in kuilen de enige oplossing)zal die als je hem over de winter (jullie hebben ook echte winters zoals wij) in het veld laat staan tot zo ong 12 tot 14% vochtichheid zakken ik heb het vorig jaar gedaan maar door uitzonderlijk veel sneeuw meer dan een meter is veel mais omgevallen en in het voorjaar de witte ganzen er in gaf een verlies van ong.30% dus geen goed resultaat
  Gelukkig maar 10 ha om te proberen
  Arie vertelde me als hij het zou proberen de ganzen per auto of motorfiets zouden komen het het helemaal zouden strippen Een ander nadeel is als de grond echt droog is in het voorjaar hebben wij wel iets anders aan ons hoofd ZAAIEN ZAAIEN en NOGeens ZAAIEN

 • no-profile-image

  Patrick

  Klopt Ed.
  In 16 jaar Hongarije zag ik dat 1 keer(ik dacht 1996 of 97) , de mais werd geoogst half februari .
  Ondertussen is het klimaat (en andere dingen)hier echter veranderd .
  Dit jaar was zowat 75% van de korrelmais(ongeacht rassenidentiteit) figuurlijk naar de hemel gegroeid met lengtes voor een echte topoogst van energiemais.
  De groeiperiode had regen zoals in Nederland en de winters worden hier meer winderig en vochtig-kouder , die droge koude winters (waar mais laten staan mogelijk is)van welleer komen hier niet veel meer voor.
  En nog iets !
  Ik zag je reactie op blog van onze Franse collega , een reactie waar ik ook iets tof aan had !
  De prijzen die je daar vernoemd voor mais bij jullie liggen ongeveer op het niveau van de aangekondigde EU interventieprijs voor mais die ingaat in januari .
  De prijs gaat hier momenteel zeker niet omlaag . en met die koppeling aan die eu interventieprijs denk ik dat die zeker niet omlaag gaat gaan, grote kopers (stockage(financecompanies))geven indentikaties aan massal mais voor interventie te gaan verhandelen en stockeren in januari .
  We ,,vermoeden" een brutoinkomst te krijgen/ha(ex droogkosten) die net het dubbele zal zijn van de netto hectareonkost.
  Een bonus zijnde extra inkomst van interventieschuurverhuur zal de droogkosten doen overbruggen en uiteindelijk mogelijks een nettowinst/ ha te maken die 1.5 maal de netto ha onkost is.
  Dus het feit dat dit het eerste jaar is dat de mais hier word verkocht(ipv best.eigen varkensvoer) met dergelijke lage maisprijzen roepen nog steeds geen spijt op , de opbrengstwaarde zal nog steeds groeter zijn dan negatieve opbrengstwaarde van mestvarkens waar steeds stukje voor stukje verder aan de verkoopsprijs word geknabbeld . • no-profile-image

  Vrijgezel

  Menig jaar op tijd begonnen, wel opletten dat je je grond niet verpest zoals structuur ten koste van de opbrengst. En een maisras gebruiken waarvan je weet dat je op tijd weer kunt oogsten zonder je grond voor de volgende jaren te verpesten. De zomer, hoe beroerd ook, helpt je bij het drogen en op tijd afrijpen van je mais. Hier is wel een drogestof aandeel van meer dan 30% te halen, ik heb eerder last van een te hoge % drogestof. Last van sloten? Welke sloten? Veel meer last van dat het waterhuishouding niet goed is, zodat de hakselaar maar voor een beperkte periode op het land kan komen om zonder problemen weer weg te kunnen komen. Om mij aan te rekenen dat ik weinig ha's heb, daarmee kun je alleen maar weg komen wanneer je geen ervaring hebt. Vraag het voorgaande maar aan mensen met ervaring, dan zul je ontdekken dat ervaring tov wat wel goed is of niet goed is belangrijker is dan het aantal ha's.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.