Akkerbouw

Achtergrond

Stabilisatie van aardappelnoteringen

Na weken van enkel en alleen dalende noteringen, maakte de aardappelmarkt deze week pas op de plaats. Op de binnenlandse markten was sinds lange tijd weer eens sprake van stabiele prijzen.
Zo bleven de noteringen op de beurs Rotterdam onveranderd. Op de beurzen van Goes en Emmeloord gingen de marktprijzen er met gemiddeld €0,12 iets op achteruit. Ook in België stabiliseerden de prijzen. Belgapom bleef onveranderd op €6,50 en PCA zakte met €0,10 naar €6,50 à €7. Of het een definitieve wending is, blijft natuurlijk de vraag.
De export loopt wel door, maar is zeker niet spectaculair. Door de relatief lage marktprijzen – de actuele prijsindicatie voor 40 mm opwaarts fritesgeschikt ligt momenteel tussen €7 en €7,70 – komen er wel meer aanvragen uit onder andere Rusland. Op deze markt moeten de exporteurs wel opboksen tegen concurrerende Belgische collega’s. Los geleverd gaat ook wat naar de industrie in Duitsland. Dit in tegenstelling tot de fabrieken in België. Daar is weinig vraag, maar ook weinig aanbod. Met de contractaardappelen en de extra vrije dagen in het vooruitzicht koopt de fritesindustrie slechts kleine hoeveelheden bij. Zowel telers als afnemers nemen met de huidige prijsontwikkeling een afwachtende houding aan.
Op de termijnmarkt van Hannover sprak uit de noteringen weer iets meer verwachtingswaarde. De aprilnotering 2009 steeg van €7,70 in het begin van de week, naar €8,30 op dinsdag en bereikte aan het eind een notering €8,20.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.