Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Rotprijzen

Russen willen niet hard werken voor een rotprijs; geef ze eens ongelijk. Zij werken niet voor €10 per 100 kilo aardappelen, maar voor €42!

Afgelopen week hebben we onze vrienden uit Siberië op bezoek gehad. Samen met Erik Appeldooren van IPM hebben we een aantal van hun telers bezocht. Dit was een leuke ervaring voor beide partijen. De heren uit Rusland hebben hun ogen uitgekeken naar de kwaliteit van de producten, opslag en machines. Ze zijn er nu gelukkig van overtuigd dat ze zelf ook voor kwaliteit moeten gaan en niet voor kwantiteit.
Ook waren ze zeer onder de indruk van de arbeidsefficiëntie. Een bedrijf van bijna 200 hectare met voor een groot deel intensieve teelten met maar drie à vier mensen, dat kunnen ze niet geloven.

Beste prijzen en rustig werken

Maar toen ik hen uitlegde dat een Nederlandse boer tijdens de pieken in het seizoen van ’s morgens 5 tot ’s avonds 10 werkt en dan dagen achter elkaar, toen hadden ze zoiets van ‘die is gek en dan ook nog voor een rotprijs’. We hadden ze namelijk net verteld dat de uien, wortelen en aardappelen nog geen €10 de 100 kilo opleveren.
Bij hen zijn de prijzen op dit moment per 100 kilo: aardappelen €42, wortelen €31, rode bieten €34, uien €28 en €20 voor witte kool. Ze willen dus niet ruilen en hard werken voor een rotprijs. Dan liever wat meer personeel en genieten van het leven en een goede prijs beuren.

Veel diefstal, veel bewakers

Later in de auto zaten de gasten onderling nog met elkaar na te praten. Gelukkig versta ik wat Russisch, dus kon ik een beetje volgen waar het over ging. Een van de oorzaken van het grote personeelsbestand is het grote aantal bewakers. Ze zagen een bult met bieten liggen op een verlaten plek en waren heel verbaasd dat die niet bewaakt werden. Dat kan in Rusland dus niet. Alleen al de pijp die ze hebben aangelegd voor de beregening wordt zomer en winter dag en nacht bewaakt.
Ook later tijdens de trip, toen ze boeren zagen ploegen en bieten rooien, waren ze niet jaloers. Bij hen zit het werk erop en genieten ze van een goede prijs.

Grijp je kansen die Rusland biedt

Helaas is het transport van groentes naar onze vrienden erg duur, maar toch gaan we onderzoeken of export naar Rusland loont. Verder blijven we zoeken naar ondernemers die hier in Nederland geen uitdaging meer zien in hard werken op dure grond tegen lage prijzen.
In Rusland is de grond voor niets. De prijzen zijn top en is het organiseren van een bedrijf is nog een echte uitdaging. Dus de zaken die hier niet goed zijn, zijn daar perfect, terwijl de zaken die hier goed zijn, vaak rammelen in Rusland.
Dus jongens en meiden, pak aan en bel ons. Wij willen in ieder geval beginnen met projecten met stagiair(e)s en wellicht kan daar later meer uit voortkomen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H. VAN MEIJEL Bizz support

  Even een reactie op de prijzen van aardappelen en wortelen in Rusland. In de Oekraine tref je dezelfde situatie aan. Indien je het voor elkaar krijgt om daar deze producten te telen zoals we dat hier in Nederland doen zit je goed. Het voordeel van de boeren in die landen is dat import van deze producten uit het westen hoog belast wordt aan de grens.
  Dat is het verschil met de andere voormalige Oostblok landen zoals Tsjechie en Roemenie. Daar is alleen de transport het prijsverschil en daar zitten wij ook weer te concurreren met ons overtollige product. Naar Rusland of Oekraine exporteren kan als de prijs van b.v wortelen of aardappelen daar ongeveer boven de 0,60 eurocent uitkomt.
  Ook is het prijsverschil tussen boerenprijs en marktprijs niet zo groot als bij ons. De verwerkers en supermarkten steken het hier in hun pocket, gezien de marktsituatie aldaar kunnen die partijen dit nog......niet.
  Overigens was de prijs die je noemde de boerenprijs wel? of marktprijs op de lokale groothandelsmarkt of buurtsuper
  Overigens geld dit ook voor melk. Ik zoek veehouders welke interesse hebben voor de Oekraine. Daar geen quotum, goedkope grond, zoveel als je wilt hebben en tevens bouwgrond om nieuw te bouwen en een melkprijs die hoger kan liggen dan hier. Ligt aan de qualiteit die je levert. Ze hebben gebrek aan melk en vlees van goed qualiteit. Wil je hier informatie over? doe een mailtje

 • no-profile-image

  daniel

  graag zou ik meer willen weten want naar jaren als loonwerker gerund te hebben ben ik wel aan een nieuwe uitdaging toe? moet zeggen dat ik meer met planning bezig hield en niet veel met grond. aangezien ik nu een relatie heb met een russische vrouw zou ik wel interesse hebben om misschien in de toekomst daar te vestigen. ps waar ligt de beste grond en wanneer word er geoogst? misschien zouden de machines dan efficienter in gezet kunnen worden en misschien door goed te bemesten een beter resultaat kunnen bereikt ( indien die er mest is). graag zou ik nog meer horen hierover

  met vriendelijke groeten daniel peeters

Of registreer je om te kunnen reageren.