Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

IJspret in Kazachstan

Bij min 10 en open weer is het heerlijk buiten zijn. De kids kunnen hun lol niet op.

We hebben dit weekend het eerste ijsplezier gehad. De echt strenge vorst is dit jaar later ingevallen dan andere jaren. Maar goed ook, nu stond de waterloop weer halfvol water na de extreem droge zomer. Bijkomend voordeel: er is nauwelijks sneeuw gevallen. Daardoor is het een mooie kwaliteit ijs, hoewel er her en der wel ridderzuring door het ijs steekt. Maar dat drukt de pret voor de kinderen niet. Die amuseren zich de hele dag op het ijs.

Hond en kat doen ook mee

Ook de jonge hond en kat hadden er hun lol. De kat schoot al slippend in het wak bij de sluis, achternagezeten door de jonge hond. Maar die kon net op tijd al zittend zijn rem weg bekorten. Voor de kat was het echter over en uit na de duik. Nadat ze zelf uit het wak was gekropen ging ze snel druipend naar huis en was het spel voor die twee over.

IJs zakt en kraakt

Het waterpeil daalt nu doordat er veel water bevriest over de afstand die het moet afleggen eer het bij ons is. Daardoor daalt het ijs langzaam mee. Het blijft wel aan de kanten hangen, dus hoor je het met veel gekraak om ons heen breken.
Onze kinderen werden de eerste keer heel wit en stil van dat geluid, en wilden van het ijs af. Maar na een half uurtje genieten ze er ook van als het ijs met diep gegrom om hun heen breekt en iets verzakt. Ze karren met hun skelter en trekkertje dicht langs de dam om zo nog meer gekraak te veroorzaken. Even goed houden ze schrik, maar het is wel spannend, dus blijven ze het proberen. En om een uur of zes ’s avonds zijn ze beiden onvindbaar, want ze liggen diep te slapen in bed na een lange gezonde dag buiten.

Met de zon erbij overdag is het buiten goed vol te houden met -10. Er is geen wind en de luchtvochtigheid is laag. Over een paar weken zal het wel weer - 20 of kouder worden en dan blijf je niet de hele dag buiten!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Mooi stukje Bert! Ik vind de foto mooi met de kinderen op het ijs en dat riet er omheen. Ziet er zelfs Hollands uit.
  Schaatsen hier wordt bijna nooit buiten gedaan, gewoon te koud. Ook heb je hier geen sloten ofzo waar ze echt op kunnen gaan. Ja net een heel klein plasje wat in de lege irrigatieditch is blijven staan. Daar kunnen de kinderen al op genieten als het niet zo koud is.


 • no-profile-image

  A B

  Hoi Hennie. 4 uur noord van jou is het iets kouder op de thermometer maar het waait er veel minder. Dat maakt het een stuk aangenamer. Als ik de kinderen s'middags uit school ophaal is er genoeg tijd om nog een goed uur te schaatsen op de buiten ring. Dan hebben ze het nieuwe er weer van af en zijn we nog steets mooi voor het donker thuis. Elke winter laten ze hier de atletiekbaan onderlopen. Dat maakt een hartstikke mooie en grote ijsbaan. Deze ligt tegenover de hocky arena en dan is het makkelijk wanneer je zamboni ook gebruiken kunt om het buitenijs te onderhouden. Omdat we die mooie baan hebben heb ik mezelf al een paar jaar geleden lage nooren beloofd. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om daar voor naar Calgary te gaan . Hocky schaatsen zijn gemakkelijker als je de kinderen het schaatsen leerd. De jongste kan zich sinds vorige week ook zelf redden met het schaatsen dus ik kan mijn Calgary trip gaan plannen.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Nou ik probeer wel elke winter een paar dagen te gaan schaatsen op m'n noren daarvoor ga ik naar ottawa het kanaal is 7 km en wordt bijgehouden dus redelijk goed te schaatsen dat is een goed anderhalf uur rijden ,'n paar hocky schaatsen kopen zou het wat makkelijker maken er zijn hier overal overdekte hocky rings en dan wordt er hier veel geskiet op ongeveer 4km is een kleine skiehelling met lift en oefenbaan cantine skieverhuur enz
  Maar schaatsen op sloten en kanalen
  zoals in holland is hier niet ook op de meren valt het tegen als er niet water opgepomt wordt omde vastgevroren sneeuw er onder te krijgen
  Ik geloof dat het Hennie was die melding maakte van de zambonie wij canadezen weten wat dat is maar de rest van de wereld waarschijnlijk niet
  Dit is een ijs poetsmachine

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hoi Bert daar ben ik weer even .Hier een beste sneeuwstorm dus binnen zitten
  en natuurlijk even over de blogs
  Bert hoe gaat dat bij julle de kinderen gaan naar russische school neem ik aan spreken jullie nederlands met ze of niet
  hier de meeste nederlanders als met jonge kinderen hier komen zo gauw de kinderen naar school gaan franstalig of engelstalig wordt het nederlands minder
  meestal spreken ze wel maar niet vlot en makkelijk nederlands en als ze ouder worden wordt het er vaak niet beter op maar waarom ook ze leven hier ,met italianen en grieken is dat toch anders
  die trouwen vaak toch weer onder elkaar
  en houden hun taal en gebruiken in leven Hier m'n eigen kleindochters weten al heel vlug als opa dat rare hollands spreekt ruim baan te maken want dan gaat er iets niet goed
  Ik ben hier met een canadese getrouwd
  die meerdere malen pogingen gedaan heeft om nederlands te leren maar nee
  nou ja dan maar frans en engels
  Tusse haakjes ik ben hier een winter
  naar een russische cursus geweest maar door geen pratisch bijna helemaal kwijt
  Groetjes Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Dat is een mooie reactie om te lezen met een lach morgens om 6.Ja kinderen gaan naar gewone Kazachse school waar nog in Rus les gegeven word en enkele uren les in Kazach.Sommige scholen geven alleen les in het Kazach.Sommige in de politiek willen dat alleen maar Kazach les gegeven word.Maar dat is dom. Zonder de Rus taal maken ze zelf hun mogelijkheden in de wereld heel beperkt.Ze zullen hier Rus en Engels moeten spreken als je verder wild komen.De kinderen leren hier nu dus Rus en Kazach. Straks komt engels er bij.Hier probleem als bij jou. Ik ben met een Russische getrouwd. begin was engels samen.Toen ik beter Rus gaan praten en dus nu alleen Rus.Om de kinderen NL te leren gaat moeilijk als een van de ouders het niet spreken. Want dan ben je continue aan het vertalen en dat werkt niet.Hier als bij u als ik soms wel NL gebruik moet er baan gemaakt worden.De zoon van 6 pikt wel wat NL op als we samen buiten zijn leer ik er hem wat van de dingen die we zien om ons heen.Maar ik zeg altijd dat in NL iedereen engels kent en daar over de hele wereld mee terecht kunnen en met hun Rus er bij gaan vele deuren open.Dus hier leren ze al van begin af 2 talen en op eind lagere school de 3e engels er bij.Ze hebben beiden hun NL paspoort wel.En besluiten als ze groot zijn maar waar ze willen wonen op de aardbol.De taal zal dan geen probleem zijn.

 • no-profile-image

  fam. heesen

  Hallo Bert,Liouda en kids.
  Ja, hoor de computer is weer gecrasht geweest, dus ik ben je adres weer kwijt.
  Dus daarom op deze manier, hele fijne kerstdagen en alle goeds voor een gezond 2009 voor jullie allemaal.
  Groetjes vanuit panningen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.