Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Hoop op aardappelexport

Nu op de aardappelmarkt al weken lage prijzen worden geschreven, is alle hoop gevestigd op een aantrekkende buitenlandse handel. Zowel dicht bij huis als veraf. Met name de bestemmingen verder weg lijken steeds meer tot de mogelijkheden te gaan behoren. Hier en daar zijn er dan ook al signalen over een export die qua volume iets beter is gaan lopen. Afrika, Zuid-Europa en zelfs het Caribisch gebied zijn in de markt voor Nederlandse aardappelen. Ook voor Rusland worden er weer wat partijen klaargemaakt. Het positieve nieuws is weliswaar nog pril, maar toch. De exporteurs moeten echter wel blijven opboksen tegen Belgische en Franse collega’s, die ook maar al te graag hun partijen laag geprijsde aardappelen naar elders willen afzetten.
In de aardappelprijs valt het export-plusje nog niet terug te zien. Op alle landbouwbeurzen, Rotterdam incluis, noteerden de commissies begin deze week prijzen met een min, variërend van € 0,12 tot € 0,25. Bij onze zuiderburen spande PCA in negatieve zin de kroon en noteerde voor 35 mm opw. frietgeschikt Bintje slechts € 6,60 tot € 7,10. Een dieptepunt in het lopende seizoen, want de telersprijs dook daarmee voor eerste keer onder de grens van € 7,00. De laatste keer dat de prijs op een vergelijkbaar lage notering stond was begin april.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Vreemd : Het verloop van aardappelnotering in de realiteit van de handel .
  Op basis van de aardappelnotering is er effectief een mogelijkheid om tot een ,,bredere" aardappelexport te komen. Vreemd stel ik vast dat ( en nu bedoel ik Belgie(!) waar u over bericht dat aldaar handel ,,kan"gebeuren tegen lagere prijzen ..wat niet waar is...) in de realiteit aardappelen niet onder de prijs veldgewas 8 euro de schuur verlaten. Dat resuleert dat in de handel de prijs verpakt 25 kg en 45mm opwaarts in context blijft topz prijs 8 euro veldgewas en niet 6,... euro veldgewas.
  Zolang alles niet in context komt van die effectief geldende beursnoteringsprijs zal er weing gebeuren .
  Of zijn het de handelaren die met teveel aardappelen liggen in eigen schuur in seizoen gestockeerd aan 10 euro veldgewas ?

Of registreer je om te kunnen reageren.