Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Europa's economische beerput

Corruptie en zakkenvullerij breken Hongarije nu op. De IMF-steun gaat niet werken omdat die ingaat tegen de belangen van de regerende politieke partijen.

Het is crisis in Hongarije, klinkt het nu overal. Maar voor de investeerders van het eerste uur is er niets nieuws aan de huidige toestand. Het is al jaren een janboel in dit land, en de laatste drie regeringen hebben er nog meer een potje van gemaakt.

De forint, die onlangs nog uit het diepe dal is gehaald door steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), duikt terug naar recorddiepte. Toegegeven, door de steun is de forint weer even teruggekomen op een koers van bijna 250 forint voor €1. Maar sinds afgelopen 3 weken is de koers weer terug bij op het peil van 270-275 forint. Ik voorspelde het al toen ik van de IMF-steun hoorde. Helaas zat ik er niet naast. We kunnen er de komende jaren vanuit gaan dat gigantische koersschommelingen (naar boven toe wel te verstaan) ons ten deel zullen vallen. En daar is niemand goed mee af, behalve een incidentele speculant.

Graaicultuur

Al jaren word de kassa van de Hongaarse staat geteistert door ministers die de graaicultuur als hoogste doel hebben. Die kassa’s zijn boordevol gevuld met subsidies (in veel gevallen EU-gelden) voor economische ontwikkeling. Deze werden en worden door een handvol ministers gedeeltelijk geledigd in eigen zak. Daarbij spreken we vlug in bedragen van 1 tot 30 miljard forint (€4 miljoen tot €10 miljoen). Gigabedragen vormen dus de regel, en graaien gaat straffeloos. De betreffende graaiers verdwijnen in de mist of zijn zelfs partijvoorzitter van ’s lands derde partij, het MDF.

Te veel staatsbedrijven niet geprivatiseerd

Nergens in Europa werkt een zo hoog percentage van de bevolking in staatsbedrijven als hier in Hongarije. Het zijn veelal bedrijven met gigantische verliezen. Voor het Europese elan werden nogal wat staatsbedrijven onder beheervennootschappen gebracht. Feitelijk zijn die bij de belangrijkste bedrijven in handen van voormalige (eerste) ministers en hun kompanen. Die krijgen er jaarlijks een heel groot inkomen van, de kosten belanden uiteindelijk bij de staat. Om over de (EU-)subsidiesteun voor zulke beheervennootschappen maar te zwijgen.

Hongarije heeft veel staatsgrond. Als die via een tender in verhuur gebracht zou worden, zou dat de staatskas flink spekken. Hier wordt veel over gepraat, maar uiteindelijk komt er niets van terecht. Immers, te veel belangen (lees: vriendjespolitiek) moeten behartigd worden.

Gigantische staatsschuld

Iedere insider besefte dat dit ooit eens falikant zou mislopen. De graaicultuur heeft er voor gezorgd dat Hongarije een gigantische staatsschuld heeft. De huidige kredietcrisis maakt het nu onmogelijk de economische situatie met de mantel der liefde te bedekken. IMF-steun zou effect moeten hebben. Maar waarom blijft dat effect uit? Dat komt doordat de regering het aangeboden geld eenvoudigweg niet wil gebruiken.

In een reactie op een nieuwsbericht schreef ik al dat deze steun slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Het graaiprobleem wordt er niet mee opgelost, ook niet met een drie keer zo hoog bedrag. Het bedrag dat vandaag tekort is, is eenvoudigweg het bedrag dat de afgelopen drie regeringen onrechtmatig ontrokken hebben.

Wat ook een rol speelt is dat de Hongaarse staat de IMF-steun op termijn moet terugbetalen, iets waar hij nog minder toe in staat is. Daarnaast stelt het IMF als voorwaarde dat van iedere bestede euro wordt gemeld waarvoor deze is uitgegeven. Er zijn nogal wat ongure zaakjes die met dat geld eerst moeten worden rechtgetrokken. Daarom is Hongarije op zoek naar geldschieters in Japan.

Economische impasse

Knelpunt in de hele problematiek is de hoge rente. Die moet naar beneden. Geen enkele regering is hiertoe echter in staat. De oplossing ligt buiten Hongarije, door:
• toezicht door de Europese regeringcommissaris;
• oprichting van een onafhankelijk rekenhof en controleorganisatie met enkel en alleen buitenlandse gezanten aan tafel;
• geforceerde invoering van de euro met bovenvermelde als garantie voor de eerste 5 jaar.
Nee, over de crisis en economische impasse in Hongarije is het laatste woord nog niet gezegd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Patrick, ik denk dat het hele voormalige oostblok dezelfde problemen heeft.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Willem !

  Goed eens wat te horen uit Polen !
  Dacht dat het daar met deze problemen zo erg niet was .
  Heb het dan nog allemaal netjes gehouden , een artikel momenteel te zien op <> ivm pers,,bewegings"vrijheid zegt genoeg.

  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick. Ja we kunnen elkaar de hand geven. hier gaan alle olie $ land uit en in de zak van de baas van het land en zijn vrienden.en vaak op tv we moeten en zullen de midden en klein bedrijven steunen.bekijk het zo gauw die met de neus boven de grond komen maken ze die kapot via allerlei controle instanties die hun eigen zakken komen vullen.een bende zelfde als bij jouw. Ja je hebt het heel netjes geschreven en heel zacht uitgedrukt. werkelijkheid is 100 maal erger. ik heb vaak gedacht ook er over te schrijven maar ben bang voor reactie tegen mij. de wereld is klein op internet.Maar al wat je schrijft en meer is waar.En zie in Brussel krijgen ze ook al zulke manieren en zaakje stinkt al daar ook.
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.