Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

EU-subsidie onmisbaar in Frankrijk

Gelukkig, de EU-subsidies zijn uitbetaald. Bij de huidige prijzen kunnen de meeste boeren het in Frankrijk wel vergeten zonder EU-steun. Helaas is de overheid laks met betalen.

Noodplan voor tarwe

Hier gaat alles z'n gangetje, het regent nog steeds. Er is inmiddels in twee weken tijd net zo veel water gevallen als er normaal in drie maanden zou moeten vallen. Onze tarwe is dus nog steeds niet gezaaid en dat wordt nu echt wel tijd. Het ras Apache moet eigenlijk voor 10 december gezaaid zijn. Lukt dat niet, dan moeten we van ras veranderen.
En dat zou vervelend zijn omdat al het zaad, behandeld en al, los in de schuur ligt. Het is achtergehouden oogst die we zelf schonen en behandelen. Van ras veranderen betekent dat we elders zaad moeten kopen.

Nu hadden we gedacht als noodoplossing de tarwe te zaaien met de kunstmeststrooier, en daarna de maïs te maaien met een klepelmaaier om het zaad te bedekken. Boeren hier in de buurt hebben dat al eens vaker gedaan en zeggen dat je dan wel ruim meer per hectare moet zaaien. Dat moet 220 kilo per hectare zijn in plaats van 150, om nog een redelijke opbrengst te halen van 6 à 7 ton. We zullen het wel zien, beter zo dan niks.

Eindelijk EU-subsidie binnen

Deze week hebben ook alle Franse boeren de Europese subsidies gekregen. Dit doet weer goed op de bankrekening. En helaas kunnen we er dit jaar, met de huidige prijzen, echt niet zonder. Gemiddeld krijgt een Franse akkerbouwer €250 steun per hectare, maar de hoogte hangt sterk af van zijn bouwplan en wat hij voorheen in de jaren 2000, 2001 en 2002 teelde. In 2003 is besloten om deze jaren als referentiejaren te gebruiken en aan de hand daarvan is de steun per hectare vastgesteld.

Elk jaar 5 procent korting op subsidie

Door deze systematiek kan er dus veel verschil zitten tussen buren en andere collega's. Momenteel wordt 75 procent aan iedereen betaald, zelfs als je de grond niet bewerkt. De laatste 25 procent krijg je als je netjes volgens de regels de grond bewerkt.
Elk jaar wordt er 5 procent gekort op het totaal. De grond niet bewerken mag gedurende 5 jaar, daarna verlies je alle rechten op subsidies. De grond zal dus zijn ‘subsidiewaarde’ verliezen, en dus aardig in waarde zakken. Toch maken sommigen hier gebruik van, vooral boeren die tegen het pensioen zitten, dat hier op 60 jaar ingaat.

Elk jaar komt de subsidie later

Eind jaren negentig werd de subsidie betaald in het voorjaar, later de helft in het voorjaar en de andere helft in oktober. Toen alles maar in november, dit is nu december geworden en er gaan geruchten dat ze dit willen doorschuiven naar februari. En zo is alles mooi een jaar verder...
De Franse staat krijgt de subsidies toch in het voorjaar uit Brussel? Waar is dan in de tussentijd al dat geld gebleven? Van dit landbouwbudget gaat een gedeelte naar de gemeentes om de beplanting te betalen, en ook de landbouwkamer krijgt ervan en de syndicaten. Maar toch.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    jan jacob, over jou eg subsidies kan ik geen oordeel geven, over je tarwe zaaien wel. Dit deden we jaren geleden in Groningen ook weleens als het nat was, inderdaad verhoog je hoeveelheid zaaizaad en dubbel overlappen. werkte helemaal niet zo slecht, als het constant regent kiemt het zaad vanzelf en ligt dan vast op de grond. Maar waarom klepelen, rij je meer sporen in het land (na het zaaien). laat gewoon staan tot er vorst komt of nog beter gewoon in het voorjaar als de grond droog is

Of registreer je om te kunnen reageren.