Akkerbouw

Achtergrond

Stormachtige start Russische winter

De Russische winter is afgelopen nacht begonnen. De eerste winterse buien met sneeuw en storm. Dit bleef niet zonder gevolgen: 6 meter dak is weggewaaid.

Ik kwam van de landbouwbeurs in Moskou in een fikse sneeuwstorm. Wie nu denkt dat de Russen bij dit weertype wel voorzichtig rijden op de toch al gevaarlijke tweebaans M3, ziet het verkeerd. Vanaf het moment dat de M3 tweebaans wordt tot het moment dat ik er af moet naar Nesterovka, circa 55 kilometer, stonden er 12 wrakken aan de kant van de weg en één Wolga in het akkerland. Bedenk wel dat dit land zo’n 3 meter lager ligt dan de weg.

6 meter dak weg!

Gelukkig kwam ik heelhuids thuis en had nog geen idee van datgene wat zou komen. De sneeuw was overgegaan in regen en andere natte prut en de wind trok bij vlagen aan tot storm. Ik zat lekker bij mijn nieuw aangesloten elektrische kacheltjes, mij kon niets gebeuren. Dacht ik. Was ook zo, totdat ik vanmiddag naar het dorp reed en de kalverstal in het oog kreeg. Ik geloofde mijn ogen niet en dacht dat ik droomde. Een compleet dakdeel (6 meter breed) was twee keer over de kop gewaaid. Er was een gat ontstaan van 6 meter breed van muur tot nok. Hoe de rest van het dak er aan toe was, inspecteerde ik de volgende morgen toen de wind was gaan liggen.

Na een oppervlakkige inspectie van de restanten bleek dat de nodige spijkers waren vergeten, waardoor de gordingen niet goed waren verankerd. In Nederland zouden we zeggen revolutiebouw van na de oorlog. Een compleet daksegment van 6 meter zomaar weg! Dat bedenk je zelfs niet in je stoutste dromen.

Iedere paar meter een lek

Op zo’n moment denk je bij jezelf: de stal is gelukkig nog niet opgeleverd en er staan nog geen dieren in, anders was het leed niet te overzien. Nu kon ik volstaan met enkele foto’s van de constructie en het resultaat ervan aan de aannemer laten zien. Ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt om alle lekplekken in het gebouw te markeren voor de aannemer. Dan kan hij deze voor de oplevering nog repareren. Ja, je wilt het toch niet geloven, maar om de paar meter zat een lekplek in het ogenschijnlijk dichte dak.

Vertraging roséproductie

Voor mij betekent dit alles weer een vertraging, waardoor de rosévleesproductieplanning in de knel komt. De eerste dieren zijn zeker niet in januari aanwezig, want bij dit tempo is de bouw dan nog lang niet af. Ik moet toegeven, van buiten gezien wordt het een prachtig gebouw en van binnen lijkt het ook mooi te worden. Hadden we de renovatie met eigen volk gedaan, dan was het minder mooi geworden. Maar het had dan ook de helft minder gekost van wat het nu is. Ook was het dak dan niet weggewaaid, want het oude dak was voor mij goed genoeg. Het lag al 30 jaar en had nog wel 30 jaar kunnen liggen. De vorige generatie Russen bouwde dan wel slordig, de verankering van balken, platen et cetera was afdoende en voor de eeuwigheid.

Gelukkig ligt het plastic op de maisbult nog net zo strak als vier weken geleden toen de bult is gesloten. Het geeft voldoening dat de mensen ook zonder mijn aanwezigheid de zaken goed kunnen regelen.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.