Akkerbouw

Achtergrond

Schonen zit ook niet mee

Aan het schoningsbedrijf waar de Kazak altijd mee werkte hing een luchtje. Daarom is supersnel ingegrepen en een eigen schoningsbedrijf gestart vanuit het niets.

Op het bedrijf waar de saffloer altijd geschoond werd, leek iets mis. Navraag van de Kazak bij zijn politieke relaties leerde dat het schoningsbedrijf in de greep was gekomen van een groep bedrijven die onzuivere zaken doet. De Kazak is er toen direct weggegaan en plande in zijn eigen opslagloodsen te gaan schonen.

Geschikte loodsen

Ik moet hem nageven dat ie er tegenaan ging. Eerste stap was een ontmoeting met spoed ‘s avonds laat op zijn bedrijf om te kijken hoe dat schonen aan te pakken. Zijn loodsen zijn leeg, schoon en met een goede vloer. Hij heeft een graantransporteur die graan ver weg kan gooien. Die kan voor de hoop en dan naar de transporteur die in containers lost. En hij heeft een schoningsmachine die al 3 jaar op dat andere bedrijf staat, maar wel van hem is. Verder was er niks.

Weinig spullen, maar veel goede wil

Ik had op mijn bedrijf nog diverse vijzels en kruiwagens (die ze hier echt niet kennen) staan en verder hadden we beiden weinig. Maar het voornaamste hadden we samen wel: de wil om iets te doen en er voor te gaan.
De volgende dag ging hij al overal heen om de vijzels, transporteurs en diverse materialen te regelen. Ik keek ook op mijn bedrijf rond of er nog wat bruikbaars was wat ik een maand of 3 wel zou kunnen missen. Alles is naar zijn locatie gebracht en zijn werknemers hebben het geïnstalleerd.

Het voornaamste was dat het schonen goed zou gaan. En dat er materiaal was om de containers te laden. Daarom ben ik een week lang elke dag op zijn bedrijf geweest om er te helpen en te denken hoe de zaken te fiksen. Het resultaat was heel redelijk.

Saffloer schonen loopt prima

Na die week was de installatie klaar. De kwaliteit van het schonen van de saffloer was heel best. We konden het goed naar de hoek krijgen van waaruit het de container in moest. Niet dat alles 100 procent naar mijn zin werkte, maar met wat er was kon het niet beter of zachter voor het zaad in transport.

Van goed naar nog beter

De eerste containers zijn nu geladen en elke dag ben ik er bij. En elke dag worden er nog verbeteringen doorgevoerd. De Kazak vindt en koopt nog meer materieel en dat wordt er steeds tussen gezet. Nu, na een maand schonen, ben ik er eigenlijk heel tevreden over. Ik zeg nu met een gerust hart dat het veel en veel beter is dan het was op het erkende schonings- en verlaadbedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.