Akkerbouw

Achtergrond

Hogere graanprijs ligt in het verschiet

Het lijkt een kwestie van de lange adem te worden, maar er gloort hoop voor de graanteelt die onder de huidige noteringen te lijden heeft.
Ondanks de wereldwijde recordoogsten van dit jaar, verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO dat door een toename van de graanconsumptie de wereldgraanvoorraad zal slinken. Bij eventuele tegenvallende oogsten zullen de graanprijzen in de komende jaren ongetwijfeld fors stijgen. Maar dat is voor later.
Mede door de hoge graanoogstverwachting voor Rusland van ruim 108 miljoen ton, zijn de graanprijzen dit jaar enkel en alleen gedaald. In vergelijking met vorig jaar is er zelfs sprake van tientallen procenten lagere noteringen. Toch lijkt zo langzamerhand de bodem van de graanprijs in zicht te komen.
Op de internationale markten was er afgelopen week aanvankelijk zelfs sprake van stabiele tot licht stijgende tarwenoteringen. Standvastig was het echter allemaal nog niet zo bleek, want op het eind van de week moesten de graannoteringen mede door de onzekere wereldwijde financiële crisis toch weer enkele dollars en euro’s prijsgeven.
In de EU is er afgelopen week door afzonderlijke landen geen graan ter interventie aangeboden. De aanvragen voor uitvoer van graan kwamen uiteindelijk op 990.862 ton en voor invoer op 190.962 ton. De binnenlandse noteringen voor voertarwe bleven met €130 (Groningen) en €120 (Goes) onveranderd. Ten opzichte van exact een jaar geleden is dat een respectievelijke min van €90 en €85.

Prognose

Stabiel

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.