Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Graanprijs houdt geen stand

Het einde van de graanprijsdalingen leek de laatste tijd zo langzamerhand in zicht. Hier en daar was zelfs even sprake van een kleine plus. Deze week gingen de graannoteringen op de internationale markten en ook de meeste Europese beurzen echter opnieuw verder onderuit. In Frankrijk daalden de graannoteringen met €4 tot €5. In Rouen bereikte maaltarwe €137,72. De prijs voor maalrogge dook in Polen zelfs onder de €100 per ton en in Oekraïne daalde voertarwe tot onder de $120. Deze prijsdalingen zullen deze week ongetwijfeld weer hun gevolgen hebben voor de noteringen op de binnenlandse beurzen.
Als gevolg van de momenteel lage graanprijzen is de verwachting dat de wereldwijde tarweoogst 2009, als gevolg van areaalafname en lagere hectareopbrengsten, zo’n 3 % tot 5 % lager uit zal gaan vallen.

Prognose

Dalend

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  ------- Als gevolg van de momenteel lage graanprijzen is de verwachting dat de wereldwijde tarweoogst 2009, als gevolg van areaalafname en lagere hectareopbrengsten, zo’n 3 % tot 5 % lager uit zal gaan vallen. ------- Best knap om nu al te weten dat door de huidige lage prijzen volgend jaar de opbrengsten per ha lager zullen zijn. Ligt ongetwijfeld een lange economiestudie aan tengrondslag. Maar volgens mij heeft het weer daar veel meer invloed op. We weten nog niet eens wat voor weer we over twee weken hebben laat staan over een dik half jaar.

 • no-profile-image

  Ruud Jacobs

  De verwachting is dat er door de lage graanprijzen van vandaag de dag, komend jaar wereldwijd minder geld beschikbaar is voor essentiële zaken als bemesting, gewasbescherming etc. Dit zal uiteindelijk gevolgen hebben voor de opbrengsten per hectare. Over het weer valt inderdaad nog niets te voorspellen.

  Ruud Jacobs
  Marktredacteur Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.