Akkerbouw

Achtergrond

Combines in de hens

Een extreem brandbaar kikkererwtengewas zorgt dit jaar voor veel brandjes. Inmiddels zijn al acht combines afgefikt.

De chickpeas (kikkererwten) zijn dit jaar zeer brandbaar. Dat komt doordat de bladeren nog voor een groot deel aan de plant zitten in plaats van dat ze op de grond zijn gevallen. Zodra deze blaadjes meegaan door de maaidorser ontstaat er extra veel brandbare stof. Als deze stof met de uitlaatpijp in aanraking komt, begint het te smeulen.

Acht keer brand op één dag

Nadat we op één dag acht branden hadden met – gelukkig – lichte schade, wat geblakerd lakwerk en verbrande elektrische kabels, durfden we alleen verder te gaan als er twee auto’s klaarstonden met elk een waterkar en pomp. Deze raasden naar de maaidorser op het moment dat de chauffeur een brandlucht rook.
Uiteraard zijn we nu zeer ervaren in het blussen en daarna schoonmaken van maaidorsers. Dat kunnen de eigenaren van acht andere maaidorsers in de streek niet zeggen. Hun dorsers zijn totaal afgebrand. Het is beangstigend als je midden in de nacht op zo’n 20 kilometer afstand een grote vuurgloed aan de horizon ziet in plaats van lampen met wit licht.

Tarweopbrengsten twee keer zo hoog

Door het vele oponthoud hadden we na twee dagen en nachten nog maar 250 hectare gedaan. We besloten daarom in de tarwe verder te gaan en daarna weer terug te gaan naar de chickpeas.
De planning was met twee maaidorsers 6.000 hectare te bewerken in 20 werkbare dagen. Echter, dat liep anders. De tweede maaidorser werd pas een week na de start van de oogst afgeleverd. Bovendien konden twee mensen vanuit Nederland die zich via deze blog aangemeld hadden, niet op tijd komen. Hun visa voor Australië was nog niet afgegeven. De derde vertraging kwam door de bijzonder goede oogst. Uiteraard is dit een plezierige vertraging.

Slechts 300 hectare per dag

In plaats van de normale opbrengst van 2 tot 3 ton per hectare geeft de opbrengstmeter dit jaar regelmatig boven de 4 tot 5 ton aan. Zodoende gaat de normale rijsnelheid van de maaidorsers terug van 10 tot 12 kilometer per uur naar 5 à 6 kilometer. Het resultaat is dat we op een goede dag met twee maaidorsers niet meer bewerken dan 300 hectare. Nu het deze week heeft geregend staan we stil, terwijl we nog minstens 3.000 ha voor de boeg hebben. Vorig jaar om deze tijd waren we bijna klaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.