Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Alweer geen nieuwe trekker

Bij investeringen in mechanisatie gaat het werktuig voor de trekker.

Een fabrikant van aanaarders en schoffeltuig vertelde mij vorige week dat een akkerbouwer een bestelling voor een nieuwe aanaarder had afgemeld. De man had een nieuwe trekker gekocht, en daarmee was er geen geld meer voor een aanaarder van pakweg €11.000. Geen op zichzelf staand geval, vrees ik.

De gemiddelde akkerbouwer sluit het lopende boekjaar waarschijnlijk met minder winst af dan vorig seizoen. Als hij al winst maakt, want de prijzen van de moneymakers aardappelen en uien zijn niet echt om over naar huis te schrijven.

Het zit er dus dik in dat akkerbouwers hun investeringsplannen moeten bijstellen. Dan moeten er soms pijnlijke keuzes worden gemaakt. Ruilen we de aardappelpootmachine in, of wordt het alweer geen nieuwe trekker?

Het gevoel zal in eerste instantie gaan voor een nieuwe, nog luxere trekker. Want laten we eerlijk zijn, het genot van een naar verse lak ruikende trekker is vele malen groter dan dat van een nieuwe zaaimachine. En een trekker is, veel meer dan een werktuig, een statussymbool.

Goed beschouwd maakt het weinig verschil of het rooien, poten of zaaien wordt uitgevoerd met een nieuwe trekker of eentje van 10 jaar oud. Zolang de trekker technisch maar redelijk in orde is.

Een versleten pootmachine die niet meer keurig op gelijke afstand en diepte het pootgoed in de ruggen legt, maakt wel uit. Hiervan zal de teler meteen de consequenties zien bij de opkomst van het gewas.

Hetzelfde geldt voor een zaaimachine of niet meer optimaal functionerende kunstmeststrooier dan wel veldspuit. De verspilling van kostbare kunstmest en bestrijdingsmiddelen treft de akkerbouwer rechtstreeks in zijn portemonnee.
Misschien kunt u uw gevoel beter uitschakelen als u de mechanisatieshow in Den Bosch gaat bezoeken. Want de verleiding van de glimmende trekker is groot.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Wederom een verhaal van onze Geert met eenzeer hoge hypothesische waarde en totaal geen diepgang. Om bij het geschetste geval van boer koopt trekker ipv aanaarder te blijven: Vertel eens Geert waarom koos die boer voor een trekker, was zijn oude soms vastgelopen of anders dermate stuk gedraaid dat reparatie niet meer loonde ? Met een kapotte trekker kun je ook geen nieuwe aanaarder trekken. M.a.w. Zwam niet zo. Als je echt wat nuttigs wilt schrijven verdiep je er dan eens in. Wat betreft de trekker als statussymbool moet ik toegeven dat bij een aantal boeren dat wel het geval is maar dat is een ander verhaal.

 • no-profile-image

  ron

  Alweer geen nieuwe trekker?
  Wat maakt het uit als je je werk doet met een trekker van 10 jaar oud of 20?
  Heel wat goedkoper om een ouder werktuig te renoveren ipv direct nieuw kopen.

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Hoezo alweer geen nieuwe trekker? Waarom een nieuwe trekker kopen, als de nieuwe uit 1988, het nog steeds zonder problemen goed werkt?

Of registreer je om te kunnen reageren.