Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Prachtig materieel roest weg

In Rusland staan de mooiste machines ongebruikt in de schuur. De Russen kunnen er niet mee omgaan en schakelen de loonwerker maar in.

Vandaag heb ik bij een van de grootste boeren in de omgeving tarwe gezaaid met een oude, 6 meter brede Amazone-zaaimachine van Mechaniks Kaluga. De machine is van vriend Graber, onze lokale mechanisatieboer. Het bedrijf waar ik zaai, is een klant van hem. Deze klant zit met het probleem dat al zijn prachtig glimmende Claas-tractoren niet bemand kunnen worden door gedegen chauffeurs. Chauffeurs die weten hoe ze deze machines met de erachter hangende apparaten moeten bedienen.

Toen ik het erf kwam oprijden met de oude Ford TW 35, was het eerste dat ik zag een hele serie Claas-tractoren. Deze reden niet, terwijl er werk zat was: de laatste snee gras maaien, tarwe zaaien (hiervoor kwam ik met een oude Ford TW 35 en de 6 meter brede Amazone-zaaimachine). Omdat overal in dit land alles is geregeld maar niets klopt (geen tarwezaad, geen transport), snuffelde ik wat rond. Ik zag een prachtig glanzende, niet of nauwelijks gebruikte Morris Directseeder staan. Deze machine van 12 meter breed stond daar maar te staan, terwijl er tarwe de grond in moest. Ook de Claas Lexion die dit gevaarte moest trekken, stond stil.

Voor mij onbegrijpelijk en onwezenlijk: machines kopen en geen mensen hebben die er mee kunnen werken. En mensen die dat misschien wel kunnen, laten opdraven met hun eigen materiaal en daar een flinke uurprijs voor betalen, terwijl je eigen materiaal ter waarde van vele honderdduizenden euro’s stil staat.

Manager te duur

De leiding van dit bedrijf is bang dat een goede buitenlandse manager te dúúr is, terwijl ze niet eens weet wat de man voor haar kan verdienen als hij zijn werk goed doet. Een gesprek met de leiding over dit onderwerp is nog steeds afgehouden, vanwege de drang van de Russen om te ‘economisen’ zoals ze zelf zeggen. Ze bedoelen: we geven niet uit, we besparen op kosten zonder te weten wat de eventuele gevolgen hiervan zijn voor de uiteindelijke exploitatie.

Voor mij is het duidelijk, Het hebben van goed en prachtig materiaal maar dit niet inzetten, kost veel en levert niets op. Het kost meer dan een manager die het personeel leert omgaan met deze machines, zodat ze kunnen gaan verdienen. Hiervoor zijn de machines toch aangeschaft? Of zijn ze aangeschaft met als doel de collega-investeerder te overtroeven?

Investeren in landbouw is toch geen schoonheidswedstrijd? Voor mij telt alleen het cijfer onderaan de balans op 31 december. Of dit cijfer ontstaat met blinkend blik of oud roest is van minder belang, als het maar hoog en zwart is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ongelovelijk, het is dat ik het zelf ook met eigen ogen heb gezien.
  En de bedrijven met een buitenlandse manager gaat toch vooruit.

 • no-profile-image

  kees

  Heb je ook fotos gemaakt van dat bedrijf?

 • no-profile-image

  Bert

  Door heel het enorm grote oud Rusland zitten Nederlanders. en ze zien en maken allemaal het zelfde mee. miljoenen aan trekkers en andere werktuigen.en vergeet niet kleien melkfabrieken en andere verwerkings apparatuur en het is allemaal vaak het zelfde. staat kapot of knopjes gestolen en wat blinkt is weg.En inderdaadt geen man met hart die er mee om kan gaan.
  En zeggen je bent te duur als je er mee aan de gang wil gaan.
  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.