Akkerbouw

Achtergrond

Oude loondorsers

Onderweg zie je nog eens wat. De stoomdorser was niet onderweg naar een show, maar op weg naar een klant. De niet meer zo jonge loondorsers hadden het er maar druk mee.

In de oogsttijd denk ik vaak aan een voorval uit 1982. We waren met een bus vol boeren 3 dagen in Zuidwest-Ontario (Can.) om onder meer nieuwe technieken voor zaaizaadbehandeling te bekijken en een verpakkingshal te bezoeken. Ik zat helemaal voorin de bus en zag voor ons een oud dorsgarnituur, en wat denk je? Deze werd getrokken door een heuse stoomtractor! Dus ik vroeg de buschauffeur direct te stoppen.
Iedereen stapte uit de bus, en ik raakte direct aan de praat met de twee bestuurders (boeren uit Quebec zijn Franstalig en spreken nauwelijks tot geen Engels). Ik vroeg of ze onderweg waren naar een show. “No”, luidde het antwoord. “We hebben nog steeds een paar klanten die we elke zomer vooruithelpen, dat houdt ons bezig”, zei de ene man, terwijl de ander alweer hout op het vuur gooide. “We have to go, you know. We have a couple of miles to go before dark.” En daar gingen ze weer op weg, deze twee niet meer zo jonge loondorsers.

Zie je ze al zitten, zulke mannen in een bejaardenhuis? Ik denk dat ze liever hun laatste stoom uitblazen tijdens het dorsen. Door de vrij eenvoudige papierwinkel en de lage grondbelasting kunnen ouderen in Ontario wat makkelijker op hun grond blijven boeren. Bij ons in de buurt waren er tot voor kort nog twee die nog elk jaar een paar bunder graan zaaiden, met de binder oogstten en zelf met de dorskast dorsten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.