Akkerbouw

Achtergrond 350 x bekeken

Kredietcrisis in Rusland

Ook in Rusland zitten veel landbouwondernemingen klem door torenhoge aflossingsverplichtingen en lagere graanprijzen.

Ik zit hier in Rusland om een grootschalig landbouwbedrijf op te starten, maar dit zou wel eens vertraagd kunnen worden door de bancaire problemen. Ook in Rusland zitten nu veel landbouwondernemingen klem door torenhoge aflossingsverplichtingen en lagere graanprijzen. De banken zijn angstig geworden en eisen hun aflossingen terug voor het eind van het jaar. Vorig jaar ging het nog zo: och, de grond is getaxeerd op €5.000 per hectare, het krediet is maar €2.000. We hebben dus nog een gat van €1.000 voor we aan de executiewaarde zijn. De bankiers hadden even vergeten dat er geen boer is die deze bedragen neertelt voor land, als hij voor niet meer dan de kadaster- en notariskosten miljoenen hectares kan krijgen. Daar komt bij dat de banken hier ook meer krediet hebben uitstaan dan er gedekt is door daadwerkelijke waarde.
Dus ook hier net als in de westerse wereld een papieren waarde voor het onderpand, die bij executie nooit betaald zal worden.

Kopen op krediet

Verder is veel krediet verleend voor consumptiegoederen, zonder een controle op eventuele andere leningen van de consument. De handel moet omzet draaien en de (auto) producenten moeten verkopen, hoe dan ook. Het is dus ongeveer als in Amerika; en maar op krediet kopen en we zien wel waar het schip strand. De boot ‘HMS Globalisering’ lijkt nu aan de grond te zijn gelopen en het vlot trekken zal nog even op zich laten wachten.

Politiek greep niet in

De politici hebben nooit ingegrepen bij de vorming van deze zeepbel, omdat het nooit op leek te kunnen en ze de eventuele negatieve gevolgen niet onder ogen wilden zien. Er kwam immers geld los om te besteden. Dat dit geld op geen enkele wijze gedekt was door waardevaste goederen, kon geen enkele politicus iets schelen. Had hij hier iets van gezegd, dan was hij afgedaan als ouderwets en acuut afgestraft met geen enkele zetel na de verkiezingen.

Vendrinks stemmingmakerij

De heer Vendrink van GroenLinks wil dat de Kamer gaat debatteren over ING-bestuurders die hun salaris moeten inleveren. Hierna gaat de Kamer weer heerlijk over tot de orde van de dag. Of anders gezegd: de Kamer haalt zijn oude, bijna religieuze stokpaardjes van stal: opwarming van de aarde, dierenwelzijn (wat dit ook mag zijn), wel of geen berenvlees, vierkante meter per kalfje en per kipje. U kunt zelf nog wel meer van deze niet ter zake doende onderwerpen bedenken. Of erger, we beschuldigen een enkele geloofsgroepering van alle ellende in Nederland, in Europa, ja in de wereld. De grote problemen als, energie, voedselschaarste, wereldgezondheid, financiële crisis laten we echter voor wat ze zijn. Deze kwalen zijn met stemmingmakerij niet naar onze hand te zetten, dus die moeten op natuurlijke wijze uitzieken. En wie in deze branches werkt, moet maar zien hoe hij rondkomt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.