Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Krappe export drukt aardappelprijs

De aardappelprijs staat onder druk. Kwalitatief goede opbrengsten met beduidend meer aardappelen, uitblijvende exportmogelijkheden en de almaar uitdijende wereldwijde financiële kredietcrisis doen ook de aardappelprijs zeker geen goed. De bancaire wereld die met name bij overzeese handel garant moet staan voor de betalingen verkeert voor wat betreft het benodigde onderlinge vertrouwen in een lastige situatie.
Op de termijnmarkt Hannover tipte op het einde van de week de notering voor april 2009 zelfs al even de €10 per 100 kg. Speculanten die eerder duur hebben ingekocht kiezen eieren voor hun geld. In België zakte de notering bij Belgapom met €0,50 tot €9,50. Voor 35 mm opwaarts Bintje af land geleverd wordt momenteel tot €9,50 per 100 kg geboden. Het vertrouwen in de huidige markt is behoorlijk geslonken en inmiddels is er sprake van een afwachtende stemming.
Bij een verder uitblijvende buitenlandse vraag lijkt een top van €8,50-€9,50 in de komende tijd het hoogst haalbare. De industrie heeft voldoende product op contract binnengehaald en wacht rustig af.
De oogst is nu zo goed als binnen. Dit geldt zowel voor Nederland als de ons omringende landen. Bij onze oosterburen zit er momenteel weinig verhaal in de aardappelmarkt. De prijs voor fritesaardappelen ligt tussen de €8,00 en €9,00. Agria bepaalt de onderkant van de markt. Evenals in Nederland stelt het volume van de Duitse aardappelexport weining voor. Voor de telers en exporteurs is het wachten op betere tijden.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Eén reactie

  • no-profile-image

    C.J.Louter

    Ik ben op zoek naar actuele en historisch prijsontwikkeling van melasse.
    kunt u mij daar aan helpen ??
    vriendelijk dank.

Of registreer je om te kunnen reageren.