Akkerbouw

Achtergrond

Hoogste prijs voor fijne peen

De peenmarkt is vlak voor de oogst rustig. Er wordt niet veel verhandeld. De prijzen zijn stabiel. Echter de prijsverschillen tussen grove en fijne peen zijn groot. Dit komt doordat veel partijen B-peen door de onregelmatige opkomst dit voorjaar C-peen bevatten. Deze peen drukt de prijs op de markt zeker omdat er toch al weinig vraag is naar de grovere peen. Middenmeer noteert voor C-peen tussen de €6,50 en €7,00 per 100 kg.
Voor B-peen liggen de prijzen iets hoger. Voor de standaardpartijen betaalt men tussen de €7 en €7,5 per 100 kg met uitschieters tot €8. De prijs voor de fijne schaaltjespeen ligt tussen de €9 en €10. Voor deze prijs moet de partij wel uniform zijn en van topkwaliteit.
De opbrengsten in Groningen en Friesland zullen veel lager zijn dan anders. Al zal de opbrengst in Groningen niet zo dramatisch zijn als aanvankelijk gedacht. Zeker in september zijn veel kilo’s bijgegroeid.
Zoals het nu lijkt is er tot ver in december weinig vraag is voor bewaarpeen. Telers in het noorden laten hun peen lang staan om nog zoveel mogelijk kilo’s erbij te laten groeien. In november en december is daardoor nog versgerooide peen beschikbaar, tenzij vroeginvallende vorst roet in het eten gooit.
De komende weken zijn grote prijsschommelingen onwaarschijnlijk.

Prognose

Stabiel

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.