Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Hoog tijd voor de combine

Door de hoge temperaturen in Zuid-Alberta begint het graan al te ontkiemen. Tijd om de combine in te zetten.

Afgelopen week was het hier in Zuid-Alberta warm, met temperaturen van 25 tot 27 graden. Maar ook al waren de temperaturen goed, het droogde niet erg hard. Het graan begon zelfs op een paar plaatsen iets te ontkiemen, dus het werd hoog tijd voor combinen.

Woensdag was het dan zover, we konden beginnen met combinen. Het vochtigheidspercentage was precies goed. Het verbeterde toen de mannen een poosje aan de gang waren. Het was overigens een drukte van belang in de buurt. De achterbuurman was eveneens aan het combinen en tegenover ons waren ook drie combines bezig in het koolzaad. Dit werd direct in grote vrachtwagens gelost om afgevoerd te worden.

Fluctuerende prijzen

Deze buurman die koolzaad teelt, heeft een feedlot met ongeveer 10.000 stuks vee. Andere jaren verbouwde hij altijd gerst om voor eigen gebruik in te kuilen. Maar vanwege de torenhoge koolzaadprijzen schakelde hij net als veel anderen over op de koolzaadteelt. De prijzen kunnen echter gauw veranderen. Was koolzaad in juli nog $650 per ton waard, vandaag blijft het bij $345 steken. Ook reden de mestwagens bij de feedlot af en aan, dus niet alleen op het land waren de mannen druk.

Donderdag was het combinewerk bij ons klaar. Gerard startte vrijdag met het in balen wikkelen van het stro, de donderdag gebruikte hij om trekker en balenpers klaar te maken. Omdat er toch genoeg stro was, en omdat er nogal wat natte plukken onderin het zwad zaten, zette hij de pickup van de pers wat hoger. Zo bleef er dus nog flink wat stro op het land liggen, wat heel goed is voor de grond als het ondergewerkt wordt.

Gerst heeft prima opbrengst

De loonwerker met de balestacker is intussen gebeld. Hij begint een paar uur later. Hij komt met een zelfrijdende stacker, die zie je tegenwoordig het meest. Vroeger zaten deze vaak achter een trekker. De balestacker laadt 160 balen, deze worden gelost en er worden mooie stacks van gemaakt. Ruim 1.800 balen bij een gerstopbrengst van ongeveer 6,5 ton per hectare, we mogen dus niet klagen. Overigens is de prijs van de gerst wel flink gedaald. Gerst brengt vandaag de dag $175 per ton op, begin september nog $220.

De goede opbrengst komt echt van pas, omdat het momenteel onze enige inkomsten zijn. Voor de geitentak die we opbouwen, geven we nu alleen nog maar geld uit vanwege alle verbouwingen.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Rijkse

  Mooie fotos erbij! Leuk om niet alleen het verhaal te lezen maar het ook te zien!
  Hartelijke Groeten vanuit Nederland!!!

 • no-profile-image

  Boerinnetje

  Wij zijn dit jaar in Ontario geweest op familie bezoek en zijn ook al eens in Alberta geweest bij Jan en Jaquline van den Bosch en daar zagen we ook grote combine,s aan het werk zelf hebben we ook mee gewerkt met het oogsten.Kei tof land Canda en goed voor zijn boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.