Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

De mais is goed volgens de zwijnen

Onze mais was dit jaar een lustoord voor zwijnen. We hebben daarom de plaatselijke jachtvereniging gevraagd om er eens wat aan te doen. Dat levert een groot feest op.

De herfst is begonnen en de meeste oogsten zijn binnen. Alleen de korrelmais staat nog op het land, die wordt eind deze maand pas geoogst. De wilde zwijnen, hier sangliers genoemd, hebben nu als enige schuilplaats de bossen en de maisvelden.

Dol op sappige mais

In de zomer trekken ze voor het eerst de mais in als die nog groen en vers is. De zwijnen houden van sappige mais. Is die eenmaal droog, dan vinden ze er niet veel meer aan. In juli en augustus hebben we er dan ook veel schade van. Hele zwijnenfamilies (soms tien en meer dieren) houden dan huis in de mais. Ze walsen daarbij tientallen vierkante meters plat.

Hele plant plat voor één hapje kolf

Wat mij het meeste stoort is dat de zwijnen de hele plant vernietigen om alleen maar één hapje uit de kolf te nemen. Daarna storten ze zich op een andere plant. Veel schade om niks!
Ik ben niet voor en ook niet tegen de jacht. Maar op dit soort momenten vind ik dat er echt iets moet gebeuren. Het wilde zwijn heeft namelijk geen natuurlijke vijand meer sinds Obelix.

Jagen mag overal, tenzij…

Aangezien we in een reserve liggen, mag er niet gejaagd worden. Dit hebben we vrijwillig zo gedaan, omdat we er niet van houden regelmatig vreemd volk op het land te hebben. We willen ook geen gevaar lopen.
Hier in Frankrijk is het in feite net het omgekeerde van Nederland. Hier hebben de jagers het recht om overal te gaan jagen, tenzij anders vermeld staat. De eigenaar van de grond moet de stap ondernemen, dus er een reserve van maken of de jacht totaal verbieden.

Veel jagers, veel ongelukken

Er zijn veel jagers in dit land: 1,4 miljoen op 58,7 miljoen inwoners. De Franse jagers worden in de politiek gesteund zowel door de linkse als de rechtse partijen. Alleen de Groenen durven tegengas te geven.
Iedereen kan in Frankrijk jagen in zijn eigen gemeente. Natuurlijk moet hij of zij wel in het bezit zijn van een jachtvergunning.
Elk jaar gebeuren er natuurlijk ongelukken, gemiddeld 170 per jaar. Dat geeft 25 dodelijk gewonden en 62 zwaargewonden. Daarbij zijn 20 niet-jagers betrokken.

Klopjacht met vijftig man

Omdat ik veel schade in de mais heb én in een reserve lig én er iets aan wil doen, heb ik de plaatselijke jachtvereniging gevraagd om assistentie. Deze besloot daarop om een klopjacht te organiseren.
Dat vergt een hele organisatie. Dagen van tevoren gaat een speciale delegatie op zoek naar verse sporen om de zwijnen zo goed mogelijk te lokaliseren. Aan de hand daarvan word een heel aanvalsplan uitgedacht. Iedere jager die meedoet, krijgt een plaats aangewezen. Die plaats is zo gekozen dat de kans op ongelukken het kleinst is.

Van start na royaal wijn en stokbrood

De dag zelf begint bij een buurman in de schuur, om 8.00 uur zaterdagochtend. Bij ontvangst is er een rijkgevulde tafel met wildpaté en rode wijn, Franse kazen met zoete witte wijn, stokbrood en voor de liefhebber een kan met koffie.

Dan is het zover. Ruim 50 man present en iedereen op z'n post, de jacht kan beginnen. De honden worden losgelaten en het bos in gestuurd, het plan is om van links naar rechts het bedrijf over te gaan. Na 15 minuten is het al raak: zes zwijnen gesignaleerd. Er word aardig geschoten: twee zwijnen zijn geraakt, één dood.
De jacht gaat verder gedurende de hele ochtend tot 12.00 uur. Dan valt het resultaat tegen: 25 gezien, maar niet meer dan vijf gedood.
De 'buit' wordt meegenomen naar de schuur waar het allemaal begonnen is, en er wordt nog lang nagepraat. Over van alles en iedereen, maar ook over de mais van die 'Hollanders', (die nog zo slecht niet is...). De laatste jagers gaan om 15.00 uur huiswaarts, tijd voor een middagdutje.

Volgend jaar totale controle over de jacht

Voor volgend jaar overwegen we om een chasse gardée aan te vragen. Dan beslissen wij wie komt jagen op ons land, en is jagen dus verboden voor iedere buitenstander.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Remco

  Ha Moat ,

  Pracht verhaal kerel,ie binnen al een echte kollum skriever ie kunnen dr wat van !!!!
  Nee Jean-Job gien gekheid petje af voor deze reportage,s,ga zo door.
  Voor ie et weten levert et mischien straks nog dik geld op en bin ie niet meer op het land te vinden.
  Tik hier jouw naam in op Google en je staat bovenaan...prachtig

  Ok,zou zeggen skrief ze maar weer en hou em in de lucht

 • no-profile-image

  Van de Feiten

  Even iets over de gesponsorde linkjes bij elk woordje 'mais'. Volgens de KWS levert mais de hoogste opbrengst voor de voeding van mens, dier en maatschappij. Ten eerste vraag ik mij af wat er naast mens en dier nog te voederen valt. Maar bovenal is het gewoon klinkklare onzin. Zowel aardappelen als suikerbieten leveren meer energie per hectare dan mais.

 • no-profile-image

  Harrie

  Ik heb een oom gehad die in Frankrijk boerde.
  Ook hij lag in reserve.
  Als het jachttijd was werd het ons uitdrukkelijk vebeden om het veld in te gaan .
  Zelf op zijn land, waar in feite niet gejaagd mocht worden was het te gevaarlijk om het veld in te gaan.
  Hij liet de varkens schieten door een man die er zijn kostwinnig van maakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.