Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

De mais is goed!

De oogst van de korrelmais is begonnen. De eerste indruk is goed. De opbrengst schommelt rond 12 ton per hectare. We drogen zelf, en na droging blijft 10 ton over.

Onze korrelmais is begin april gezaaid. We gebruiken het ras Pioneer Y65. Na 120 millimeter beregening hebben we een insecticide gespoten tegen een wormpje dat hier in Frankrijk Pyrale genoemd wordt. Het is de Ostrinia nubilalis, jullie kennen hem misschien als de Europese maisboorder. Dit wormpje eet het binnenste van de maisplant op en vervolgens vallen de kolven of breekt de plant in tweeën. Dit kan veel schade opleveren. Er is een GMO-mais tegen ontwikkeld, maar die mogen we voorlopig niet meer zaaien.
Het bespuiten ging met een helikopter (zie foto). Die foto is geschoten vanaf het hoogste punt van ons bedrijf richting een van de laagste punten. Er is hier wel wat hoogteverschil op ons bedrijf.

Gloednieuwe New Holland combine

Gisteren was de mais eindelijk goed genoeg om te kunnen starten met de oogst. De loonwerker heeft een gloednieuwe New Holland CX 860 maaidorser met een achtrijige maisbek (zie foto). Deze machine oogst met 6 kilometer per uur, dat schiet lekker op. We konden hem maar nét bijblijven met 2 kippers. De opbrengst zit rond de 12 ton per hectare. De zwijnen hier hadden dus gelijk, de mais is goed.

Hoge vochtigheid

De vochtigheid zat gisteren op 24 procent. Dat is best hoog nog, maar langer laten staan is een risico omdat we natuurlijk nooit zeker zijn van het weer. En omdat we ook graag tarwe willen zaaien, zijn we dus maar begonnen. Met het tarwe zaaien zullen we volgende week starten.
In Nederland hadden we al eens heel natte spektakels meegemaakt in de snijmaisoogst. Daar houden we een beetje schrik voor. Maar volgens een buurman was het hier in 1980 voor het laatst een gigantisch festijn.

Droogoven op het erf

Omdat we de korrelmais opslaan in silo's, moet de mais gedroogd worden om de vochtigheid terug te brengen naar maximaal 15 procent. Dat doen we met een droogoven (zie foto). Deze werkt volgens een continu knedend proces, de mais is voortdurend in beweging in de oven. Elke charge van 15 ton neemt ongeveer vier uur, waarvan drie uur verwarmen en één uur koelen.

Ontvlambare zaden

De oven werkt op een dieselbrander. Een vlam verwarmt de hele massa van 15 ton tot maximaal 55 graden.Vandaar dus die stoom wolken op de foto.
De vlam zelf gaat tot 115 graden. Het is dus niet verwonderlijk dat er af en toe een oven in vlammen opgaat. Het risico daarop is het grootst bij het drogen van producten als zonnebloemenpitten of koolzaad. Die zijn rijk aan olie dus zeer ontvlambaar. Er moet dus permanent iemand aanwezig zijn tijdens het droogproces.

Goedkoper drogen dan de coöperatie

De oven wordt aangedreven door via de aftakas van de trekker. Deze draait op 540 Eco, de trekker van 110 pk verbruikt dan gemiddeld 10 liter per uur. De oven zelf verstookt ongeveer 200 liter per 15 ton. In totaal kunnen we dus gerust op 250 liter diesel per charge rekenen. Hiermee komen onze droogkosten op zo'n €17 per ton. De coöperaties in de buurt betalen voor de mais nu €110 per ton min €20-25 droogkosten, en €8 per ton transport. Tel uit dus je winst!

Betere maisprijs rond Nieuwjaar

We hebben zelf nog geen mais verkocht, we wachten op betere tijden. De termijnmarkt ligt nu op zijn kont. Als we vandaag verkopen, komen we nét aan onze kostprijs en hebben we dus praktisch niks verdiend. We verwachten dat rond Nieuwjaar de prijs wel weer zal aantrekken, na de verkiezingen in de VS en het bedaren van de kredietcrisis.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maas

  hallo Jan
  wij nederlandse akkerbouwers in Kazakhstan willen volgend jaar beginnen met korrelmais, Dus moeten we ook gaan drogen. Mijn vraag is nu dan ook, heb je wat info /merk van jou droger ???

  vrgr

 • no-profile-image

  John Timmermans

  De dent mais dit jaar levert een bumper crop. Bijons 14 metric ton per HA droog.
  Er zijn betere velden die 16 metric ton opleveren. Het vochtgehalte dit jaar is zeer laag, bij sommige boeren gaat de mais ongedroogt de silo's in. Hier wordt vaak gezegt, De golden corn fields.

 • no-profile-image

  Ron

  Beste meneer Maas uit Kazahkstan. Dit is een Pedrotti droger uit Italie. Ze zijn er in diverse maten en uitvoeringen. Probeer misschien eerst maar een lokale droger tot het duidelijk is of de teelt jullie past. Veel succes!!!

 • no-profile-image

  Leo D

  Mooie complete reportage !! Prachtige fotoreportage van het drogen van de korrelmais. Bedankt en succes met het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.