Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Daling van graanprijs zet door

Deze week zetten de graannoteringen, zowel nationaal als internationaal, hun dalende lijn voort. De onzekere toestand op de internationale markten zorgde voor dalingen van meer dan 10%.
In eigen land gingen alle noteringen met enkele euro’s verder naar beneden, zoals voertarwe in Groningen en Goes met €6, in Middenmeer met €2. De telersprijs voor voertarwe schommelt nu tussen de €125 en €133. In Rotterdam zakte de handelsnotering met €3 naar €148. En het eind lijkt nog niet in zicht. Het is alweer twee jaar geleden om noteringen van vandaag de dag terug te zien. In oktober 2006 stond de notering voor voertarwe op €135 (Groningen) en €131 (Goes).
Ook internationaal gezien is er niet veel goeds te melden. In zowel Canada als de Verenigde Staten daalden de tarwenoteringen met $20 per ton. Overal zijn er berichten over grote graanoogsten. Zo zijn de ramingen over de Canadese tarweoogst naar boven bijgesteld. 35% meer dan vorig jaar. Ook dichter bij huis komt er meer graan. In Engeland komt de gemiddelde hectareopbrengst dit jaar op 8,2 ton. Een halve ton meer dan de gemiddelde opbrengst van de laatste vijf jaar. In sommige Europese landen, zoals Hongarije, zitten de graannoteringen inmiddels onder de interventieprijs van €101,31 per ton. Per 1 november gaat de interventie weer open. Tevens wordt gepleit voor herinvoering van de importheffing. De EU heeft nog geen concrete maatregelen genomen. Het zal niet lang niet meer duren, want de EU-landbouwministers dringen er op aan.

Prognose

Dalend

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voer afnemer

  Moet je eens vergelijken wat je okt.
  2006 voor je voer betaalde.
  Dat het niet per direct door berekend kan worden begrijp ik best, maar wat er nu gebeurt klopt gewoon niet!

 • no-profile-image

  knor knor

  Het is nu gewoon de hoogste tijd om de mengvoerfabrikanten te dwingen om de te grote marge deels in te leveren. Varkenshouders en pluimveehouders, zet de voerleveranciers naast elkaar en druk door! Alleen maar klagen heeft geen zin, maar zelf tot actie overgaan! Ofwel:'u betaalt, dus u bepaalt'! (beter goed gejat dan slecht verzonnen)

 • no-profile-image

  meelwormpje

  even realistisch blijvend ;
  * wanneer is het voer in 2007 duurder geworden : in september , oktober , november en december terwijl het graan in september op zijn duurste was....
  * er moeten ook nog aardig wat contracten verwerkt worden van granen en milo en tapioca die eerder en duur ingekocht zijn dus komt er geen nieuw graan in en is er bijgevolg geen vraag naar nieuw graan en dus zakt de prijs !!
  * vorig jaar ieder te optimist en alle prijzen hoog : nu komt boontje om zijn loontje .........
  gr

Of registreer je om te kunnen reageren.