Akkerbouw

Achtergrond

Zaaien is een kunst

Zaaien in Australië op de zeer zware klei is een kunst. Op korte afstand zijn er grote verschillen in soorten grond. Het heeft Gerrit Kurstjens jaren gekost een goede zaaimachine te vinden.

Dikwijls zie je op hetzelfde perceel zware klei overgaan in rode klei, grijze klei, tot klapzand. In andere gebieden zijn ook gehele boerderijen met egale grondsoort. Het heeft me dan ook verschillende jaren gekost om de juiste zaaimachine voor onze boerderij te vinden.

Woekeren met water

Omdat het vochtgehalte van de grond een voorname factor is, wordt er op een grotere rijenafstand gezaaid dan in Nederland. Een rijafstand van 33 centimeter is de meest gangbare, terwijl sommige boeren de tarwe op 50 centimeter zaaien. Sommige oudere zaaimachines zaaien granen op 15 tot 20 centimeter rijenafstand.

Om kosten en arbeid te besparen gaan meer boeren over tot het in één keer toedienen van zaad, starterkunstmest (fosfaat) en ureum (stikstof).

Twee soorten zaaimachines

Verder zijn er in hoofdzaak twee soorten zaaimachines; de oudere systemen werken met een zaaitand, de nieuwere met een schijfkouter. Beide uitvoeringen kan men dan ook nog hebben met parallellogram of vast met een veersysteem.

Na lang wikken en wegen heb ik voor een schijvenzaaimachine gekozen met een werkbreedte van 24 meter. Met een zaad/kunstmestkar er achter van 15 kuub. Als eigenwijze Hollander wilde ik verschillende onderdelen anders, daarom is het meer een prototype geworden.

Lees in mijn volgende weblog of de John Deere de 60 ton kan trekken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.