Akkerbouw

Achtergrond 20 reacties

Stuntels in Boer zoekt Vrouw

Boeren vinden Boer zoekt Vrouw goed voor de beeldvorming. Maar wat blijft hangen is het beeld van stuntels. En niet dat van moderne boer.

En weer knalden de kijkcijfers van het tv-programma Boer zoekt Vrouw door de kijkbarriëre. Meer dan 4 miljoen mensen keken afgelopen zondag naar de belevenissen van boeren, boerin en hun logés. Het wonder van 2 weken geleden is alweer geen wonder meer. Toen keken 3,8 miljoen mensen naar de boeren. Veel meer dan naar voetbal dat op het andere net was. Dat was nog nooit vertoond: boeren verslaan voetbal.

Iedereen is blij met het programma. Behalve de mannen die liever voetbal hadden gekeken. Agrarisch Nederland roemt de pr-waarde. Eindelijk wordt de landbouw in beeld gebracht zoals die werkelijk is.

Dat is zo. Maar toch ben ik vóór aan beetje verdoezelen van de feiten. Net zoals varkenshouders liever niet laten zien dat er biggen onverdoofd gecastreerd worden. Het gebeurt, maar je loopt er niet mee te koop.

Toch gebeurt dat wel bij Boer zoekt Vrouw. Veel boeren zijn bepaald niet zelfredzaam. Ze kunnen niet zelf koken, wassen, nieuwe kleren kopen of boodschappen doen. Dat doet hun moeder. Soms krijgen ze er nog voor betaald ook.

Moet dat allemaal op tv? Is dat de indruk die agrarisch Nederland wil maken op de samenleving?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  Margreet, waarom springt u van de hak op de tak? Gezien uw vorige weblog.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik kan ook niet zeggen dat boer zoekt vrouw de boeren in een positief daglicht zet.
  Naar wat ik heb gezien dan denk ik bij mij zelf van wat zijn die boeren een stelletje kleine kinderen .
  Ze kunnen niet eens voor hun zelf zorgen en zijn al helemaal niet modern en weten niet hoe ze met vrouwen om moeten gaan.

 • no-profile-image

  Ronnie

  Ik vraag me af wat de zin is van de stellingen en collums van Margreet Welink. Meestal komt de boer er slecht af, of ze stinken bij vergaderingen, nu weer stuntelen op tv, ieder mens is anders en dat geldt niet alleen voor boeren. Ze mag graag de boel een beetje op stang jagen en ik erger me daar aan. Misschien kan ze beter een baan zoeken bij de AID of iets dergelijks.

 • no-profile-image

  anoniem

  Boer zoekt vrouw is realistisch. Daardoor hebben ze zo'n hoge kijkcijfers. Mensen hadden al geen goede kijk naar boeren, dus is die dan zo achteruit gegaan? Mijn mening is van niet.

 • no-profile-image

  Max

  Laat ik vooropstellen dat ook ik kijk naar het programma Boer zoekt vrouw. Echter kijk ik niet omdat zoals jonkvrouwe Welink dat stelt "boeren lopen te stuntelen". Ik kijk, zoals 90% van de kijkers met mij, omdat deze zoekende boeren zichzelf durven te presenteren zoals ze zijn. En dat dat af en toe stuntelig bij de kijker over komt, dat maakt het alleen maar leuk om naar te kijken. Af en toe zelfs aandoenlijk, teder en onbenullig tegelijk. Dat maakt de boeren sympathiek, ze zijn wie ze zijn, en doen zich niet anders voor. Mijn mening is dat half nederland daar een voorbeeld aan mag nemen.
  Dat jonkvrouwe Welink bij de 10% van de kijkers hoort die alleen maar het negatieve, lompe, onbenullige en stuntelen van de boeren wil benadrukken zegt meer over freule Welink dan over de boeren. Kijk eens in het zakenleven hare majesteit Welink, daar lopen veel meer mensen die onbenullig, lomp en negatief zijn en ook nog eens met het respect voor collega's en medemens met voeten betreden. Nee, geef mij dan maar de nuchtere boer, in al zijn lompheid, onbenulligheid en vooral................menselijkheid en schoonheid.

 • no-profile-image

  Harry Wipstat

  Margreet Welink moet blijven. Het is prachtig zoals ze boeren steeds weer tot razernij weet te brengen. En bovendien maken de reacties op haar weblog ook dit keer weer duidelijk dat de meeste boeren gewoon klungels en stuntels zijn (en vooral die van de ergste soort reageren hier). Overigens denk ik niet dat beelden van dergelijke types ten koste gaan van de beeldvorming van de boer. Veel mensen voelen zich in hun eigen leven een klungel en/of een stuntel. Dat maakt Boer zoekt vrouw zo herkenbaar en populair. Overigens is mijn persoonlijke ervaring dat het helemaal niet erg hoeft te zijn om een klungel/stuntel te zijn. Net als in Boer zoekt Vrouw zijn er in het echte leven veel mensen die graag een beetje aandacht schenken aan klungels en stuntels.
  Enne Margreet. Vandaag las ik in Boerderij dat je goed in beeld hebt naar welke onderwerpen op de site boeren graag kijken. We verwachten dus nog heel wat van je...

 • no-profile-image

  Suus

  Ook ik kijk naar BZV, om dezelfde reden als Max. Het stuntelige maakt het inderdaad juist leuk (niet op een negatieve manier bedoeld!). Ik moet toegeven dat als ik zelf als vrouw zijnde zo'n man had, dat ik dat dan heel wat minder aandoenlijk zou vinden, maar dat even terzijde. Het commentaar van Margreet vind ik niet geheel terecht. Het lijkt mij dat juist voor deze groep boeren het programma bedoeld is. Degene die niet stuntelig en onbeholpen zijn komen over het algemeen zelf wel aan de vrouw, die hebben zo'n programma niet nodig. En het feit dat het al voor het 3e seizoen bezig is geeft aan dat er genoeg boeren zijn die niet bang zijn zich te laten zien zoals ze zijn, zelfs al is dat onbeholpen en stuntelig.

 • no-profile-image

  jan AA

  ole voor margreet zorg al 15jaar voor het gezin. ben wdn familie woont 80km weg trouwens mijn vader heeft ook 10jaar voor ons gezorgd dit vinden wij dus normaal daarom heeft margreet gelijk

 • no-profile-image

  Pauline

  Beste Margreet, ik, Rotterdammer, kijk ook met veel plezier naar Boer Zoekt Vrouw. Maar ik geloof niet dat het programma bij de kijkers het gevoel achterlaat dat de boer in het algemeen maar een onzelfredzame stuntel is. Integendeel! Het geeft hooguit een beeld van hoe stuntelig wij allemaal kunnen zijn: boeren, stedelingen, mannen én vrouwen. Zéker als het op zoiets herkenbaars als zoeken naar liefde aankomt.

  Ik vind het hoe dan ook een erg leuk programma, waarin tot op zekere hoogte ook ruimte is voor een blik achter de schermen op de boerderij, wat voor een groot deel van de bevolking onbekend terrein is. Tot op zekere hoogte, want uiteraard geeft de geboorte van biggen een leuker plaatje dan het castreren ervan. Maar dat geldt toch voor àlle feel-good programma's? Ik bedoel, in een soapserie zien we de hoofdrolspelers toch ook nooit eens poepend op het toilet zitten? Terwijl dat wel degelijk dagelijkse realiteit is, alleen een beetje minder romantisch.

  Ik denk dat het programma de kijker eerder (opnieuw) doet beseffen hoe belangrijk de boerenbedrijven voor ons allemaal zijn. Of we nu in een stad of een dorp wonen. Want we hebben nu eenmaal allemaal wel eens een bosje tulpen of een pan karbonaadjes op de tafel staan. Dus ja, laat die boeren alsjeblieft een vrouw vinden, zodat er straks nakomelingen zijn die het bedrijf willen voortzetten! :-)

  Met vriendelijke groeten,
  Pauline

 • no-profile-image

  Paul

  Tja Margreet, boeren zijn net mensen nietwaar ? ;-)

 • no-profile-image

  Arend

  Als ik (stel)mee zou doen aan Boer Zoekt Vrouw,dan zou ik niet graag een brief van Margreet Welink ontvangen

 • no-profile-image

  Christien

  Margreet,

  Het is goede PR voor agrarisch Nederland. Het agrarische werk wordt zichtbaar en dat is positief. Ik vind het jammer dat de uitgekozen boeren stuk voor stuk een houdingsprobleem hebben (en dat staat los van het boer zijn). Ze weten zich totaal geen houding te geven in de verschillende situaties en dat is nou net de reden dat ze nog geen partner hebben gevonden volgens mij.

 • no-profile-image

  Wil van Echtelt

  Beste Margreet,
  Ik denk dat de boeren die zich zelf moeilijk een houding kunnen geven, ook wel een beetje zullen leren van dit programma, dat het ook anders kan als dat ze altijd gewend zijn.
  Verder moeten ze vooral zich zelf blijven. Dat ze niet allemaal kunnen koken of wassen vind ik eerlijk gezegd ook niet zo erg. Als het echt nodig is kunnen ze het allemaal.
  Kijk maar naar de jongelui die op kamers gaan, dan denk je hoe moet dat gaan. Nog geen maand later kunnen ze een lekker potje maken. Of de jongelui die gaan samenwonen. Toen ze nog thuis woonde konden ze vaak geen schroef in de muur draaien en dan verbouwen ze zelf het halve huis. Bovendien, als mijn "boer"steeds zou willen koken zou ik op het bedrijf ook meer de handen uit de mouwen moeten steken en dat valt ook niet altijd mee. Als het echt nodig is kunnen ze het. Verschillende keren ben ik als kraamoma naar onze dochter in Nieuw Zeelang geweest. Dan wist hij zich ook aardig te redden. Bij thuis komst na 5 weken trof ik een welvarende echtgenoot aan. Ik hoop dat niet alleen degene die met het programma mee doen een leuke partner vinden, maar dat ook anderen hun schroom overwinnen en een levens partner vinden.
  Veel succes allemaal.
  Groeten Wil van Echtelt

 • no-profile-image

  Tigchelaar

  BZV is de tegenhanger van Ond Weg NM
  en GTST die een virtuele erotisch wereld van 'geile',te mooie jonge mensen uitbeeldt,niet de echte wereld

  BZV laat mensen zien zo
  als er velen zijn,vlijtig , puur en niet zo
  gladjes,echt met hun plussen en minnen,
  zonder gespeelde emoties,prachtig.
  Guusgeluk,friesland

 • no-profile-image

  sas

  Hoe zelfredzaam ben je als je om 5 uur klaar bent met werken en om 6 uur met je opgewarmde magnetron maaltijd voetbal op tv gaat zitten kijken?

 • no-profile-image

  herwin

  Zeg Margreet, wordt het niet eens tijd dat je 'De Boerderij' vaarwel zegt en gaat werken voor de 'Viva' of de 'Margriet'?

 • no-profile-image

  Heidi Theunissen-Renaers

  Ben zelf getrouwd met een boer en kom oorspronkelijk ook uit de "grote stad". Dus heb de metamorfoose ook ondergaan. Maar toch vind ik dat de stelling van mw. Welink niet alleen toepasbaar is op de Boeren maar ook op de rest van onze mannelijke bevolking ! Of denken jullie dat alle overige mannen wel kunnen wassen, koken, boodschappen doen, etc... In alle beroepsgroepen zul je stuntels vinden op dit vlak. Neem nu bijvoorbeeld een bouwvakker of een arts of een kantoorpiek of .... hoeveel van hun doen deze huishoudelijke karweitjes na hun werk ??? + wetend dat de doorsnee boer 's ochtends voor dag en dauw al in de weer is tot 's avonds laat, dan moet je ook niet aankomen met zulke futtiliteiten.
  Hoeveel moeders onder ons zorgen nog steeds voor de natjes en de droogjes van hun uitwonende kinderen ?? Ik denk meer als dat wij allemaal denken.
  En wat doet een moeder het liefst ? = voor haar kroost zorgen natuurlijk, jong of oud maakt niets uit !
  En trouwens er zijn genoeg boeren die wel zelfstandig zijn. Dus trek niet iedere boer of man over dezelfde kam !
  Waar ik meer moeite heb in het programma, is het feit dat er sommige dames/heren wel een leuke boer(-in) aan de haak willen slaan zonder zijn/haar bestaan te willen aanvaarden en te respecteren. Had daar maar eerder eens over nagedacht vooraleer je je kandidaat stelde en deze boer(-in) valse hoop gaf.

 • no-profile-image

  jema

  Ik begrijp er niets van!

  Ik wens niet met die BIO INDUSTRIE geconfronteerd te worden.

 • no-profile-image

  sander

  Ben het met Magreet eens, onbegrijpelijk
  dat instanties als LTO het van de daken
  schreeuwen dat een dergelijk televisie-
  programma een "pr-boost" voor de agra-
  rische samenleving zou zijn. Hieruit kan ik alleen maar concluderen dat men van
  te voren een zeer lage dunk had t.a.v
  de agrarier in Nederland. Hiermee doel
  niet eens zo zeer op het houdingsprobleem wat eerder ter sprake
  kwam, maar vooral op de gedrags en
  fatsoensnormen, het totaal niet beheersen van de Nederlandse taal en
  de zeer beperkte horizon . Het stereotype
  beeld van "de boer" wordt in dit programma voor heel Nederland te kijk
  gezet. Vooral de Twentse boer doet wat
  dit betreft een flinke duit in het zakje,
  geen enkele leuke, ontwikkede vrouw
  van niet boeren komaf kan dit toch aan-
  trekkelijk vinden? Bollenboer Henk is wat
  dit betreft een uitzondering, spreekt netjes, formuleerd goed en is beschaafd,
  zoals dit van een ondernemer verwacht
  mag worden.
  Ik hoop dat dit programma geen vervolg
  krijgt, een doorn in het oog van veel
  ambitieuze, ontwikkelde agrariers!

 • no-profile-image

  jan

  margreet,
  het lijkt me heel nuttig voor jou om ook eens een paar jaar lang elke dag smorgenvroeg op te staan en je eens als fulltime boer nuttig te maken.de mensen die meedoen aan het progamma zijn geen bekende nederlanders die precies weten hoe ze hun houding het beste kunnen laten uitkomen op de tv
  Het zijn nog de pure ,gezonde mensen die elke dag hard moeten werken om de kost te verdienen.er zijn diverse jongeren voorbij gekomen die echt wel iets anders doen dan aan moeders tafel te zitten en hun was laten wassen.hoeveel programma's zijn er wel niet die een negatief beeld in de huiskamers brengen.Je kunt tegenwoordig geen tvseries volgen waar geen homo's en hetero's in voorkomen en waar iedereen het met iedereen doet.nou daar worden heel veel mensen ook niet vrolijker van.hoe denk je dat hier de jeugd mee om moet gaan?
  ik vind het een heel leuk programma waar ik met plezier een uurtje voor vrij wil maken

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.