Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Peuters en kleuters

Als peuter en kleuter moeten de kinderen in Kazachstan de hele dag naar school. Vanaf de basisschool is halve dagen verplicht. Veel ouders betalen voor langere schooltijd.

Zo gauw de kinderen kunnen lopen, mogen ze naar de kindercrèche of kleuterschool. Ze hebben het daar hartstikke goed voor elkaar. Ieder kind heeft zijn eigen pot en bedje, en ze krijgen drie maal daags te eten. Dat wordt door de gemeente betaald, de ouders hoeven maar een heel kleine bijdrage op te hoesten. Dat is nog een overblijfsel uit de Sovjettijd.

‘s Middags na het eten gaan de peuters en kleuters meteen het bedje in. Lekker makkelijk voor de juf, die kan dan ook rusten. Het vele slapen heeft wel een nadeel. De kleintjes komen om een uur of 6 uitgerust thuis en jagen de ouders dan tot een uur of 10 of nog later de stuipen op het lijf.

Verplichte controle op wormen en parasieten

Na elke lange vakantie, en ook als ze langer dan 3 dagen (ziek) thuis zijn geweest, moeten de kleuters eerst naar het ziekenhuis voor onderzoek. Ze letten er dan vooral op of het kind niet besmet is met wormen, of uitwendige parasieten heeft.

Op de kleuterschool leren de kinderen langzaam maar zeker de kleuren, wat woordjes en de cijfers. Er worden verhaaltjes voorgelezen en natuurlijk mogen ze ook gewoon spelen. Als ze naar de eerste klas van de lagere school gaan is het daarmee gedaan. Maar ook daar krijgen ze warm eten tussen de middag.

De lagere school is vaak maar een halve dag. Ze krijgen dan zo veel huiswerk mee, dat ze daar de hele middag thuis mee bezig moeten zijn. Maar je weet wel hoe dat gaat. Niet dus. Daarom is er de mogelijkheid, als er genoeg ouders zijn die ervoor willen betalen, dat ze de hele dag op school blijven en de juf met hen daar het huiswerk maakt. Dan komen ze rond 5 uur naar huis. Op het vervolgonderwijs is het van hetzelfde laken een pak.

Het is hier bepaald niet gangbaar om op vaste tijden te eten. Iedereen eet vrij laat ‘s avonds. Verder is het leven in een gezin ongeveer hetzelfde als in Nederland. Alleen is het vaak wat minder luxe. De traditionele maaltijd is dikke soep met worst en van alles erin. Daarnaast worden veel macaroni- en spaghettiproducten gegeten.

Voor de kinderen zijn er weinig kinderfilms op tv. Dat komt vooral doordat we in Almaty drie uur voorlopen op Moskou. Daardoor komen de meeste kinderfilms veel te laat op de tv.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Hoi Bert ,

  In het europese(?) Hongarije is de dagtaak van een kleuter niet anders , zoals je zegt een overblijfsel uit de oude (goede ) tijd.
  En de gemeente staat ook hier in voor de kosten.
  Ze worden weliswaar niet op wormen of parasieten getest , maar als een kleuter moet wegblijven om ziekte redenen (die niet al te duidelijk zijn) moet hij eerst langs de dokter of hij komt er niet in.
  Van tekenfilmpjes enz, moet je enkel oppassen.
  Alhier worden tekenfilms opgenomen in het aanbod dewelke je kan beschouwen : niet geschikt voor kleuters of peuters .
  Agressie voluit om dan nog van een Tampax reclame en het gevoerde taaltje te zwijgen .
  Geen enkele keuringscommisie in de Benelux zou dit ooit toelaten op de buis.
  Om deze reden nemen we eerstdaags een vlaamse Astra-ontvanger in gebruik .
  Een met toelaatbare filmpjes
  Leuk als je met een perfect tweetalige kleuter te doen hebt .

  Groeten

 • no-profile-image

  har frenken

  Bert als ik jouw weblog lees moet ik altijd denken aan een vergadering van ki limburg in 1977/78 Toendertijd kende het Ki bestuur Jan Gielen en zij club maar een woord MRY
  Jij deed op die bewuste vergadering in heythuysen de oproep om meer Holstein
  stieren in het fokprogramma op te nemen
  Dat was toen b.v. Hannover Hill triple threat , je werdt weggehoond .
  Je werd toen kwaad en riep "jullie komen er wel achter dat ik gelijk heb "Nou bert dat had je.
  Ik wou je deze kleine anekdote niet onthouden. groeten har frenken.

 • no-profile-image

  Bert

  Har Frenken
  Leuk om je reactie te lezen.
  Ik heb daar hier nog heel vaak aan gedacht over die vergadering. in de trent van hoe is het mogelijk dat een man die als cooperatie baas en open moet zijn voor alles. alleen zijn eigen wil er door duwde en andere ideen weg lachte. en daar door alle veehouders in Limburg er een veel lager melkquotum aan over hebben gehouden.als hij er toen voor was gegaan had iedereen veel meer melk geproduceerd voor het melkqoutum ontstond. want het gebruik van Holstein was al jaren bezig VOOR die vergadering kwam.maar altijd hield de voorzitter dit tegen.Dit is een van de problemen met cooperaties in het algemeen
  En wat heb ik ze op mijn donder gehad van de oudere generatie om me heen na die vergadering onvoorstelbaar als je het nu achter af bekijkt.
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.