Akkerbouw

Achtergrond 349 x bekeken 2 reacties

Klimaatneutraal boeren

We hadden allang veel klimaatneutraler kunnen boeren. Organisaties als LTO hebben jarenlang veranderingen in de weg gestaan.

Soms hoor ik boeren zeggen dat ze zo goed bezig zijn en dat omschakeling naar biologische landbouw dus nergens goed voor is. Nu hoor ik minister Verburg aankondigen dat de veeteelt maar eens klimaatneutraal moet worden. Hoe kan dat? Ze waren toch al zo goed bezig?

Koudwatervrees

Het volgende is het geval. Jarenlang hebben boerenorganisaties, LTO voorop, veranderingen in de weg gestaan. Door bijvoorbeeld te verkondigen dat die biologische landbouw maar een nichemarkt is. Door te vertellen dat er helemaal geen verschil is tussen biologische en gangbare landbouw. Dat biologische landbouw maar inspeelt op angstzaaiende milieufreaks. En dat biologische landbouw zelf ook niet zonder zonden is. Intussen gingen de voormannen met de hakken in het zand, om noodzakelijke veranderingen zo lang mogelijk tegen te houden.
De pr-praatjes waren zo succesvol dat er een enorme koudwatervrees bij de boeren is ontstaan. Terwijl het aanbod de biologische vraag niet bij kan benen, houden gangbare boeren het bij het oude vertrouwde adagium: schaalvergroten, afbouwen of verdwijnen.

Klimaatvijandig

En nu hoor ik dan dat boeren klimaatneutraal gaan worden. Nee, niet morgen, dat heeft de LTO heel goed uit-onderhandeld, nee, in 2023! Kun je begrijpen! Zo snel kunnen de boeren niet investeren!
Ja, ja, dat zeiden ze eind jaren tachtig van de vorige eeuw ook al. In de tussentijd zijn vele grootschalige bedrijven opgebouwd die nu als klimaatvijandig te boek staan. Die al 10-20 jaar, en straks dus ruim 30 jaar, enorme hoeveelheden mineralen van over de hele aarde hier in de grond rommelen.
Kijk, we kunnen allemaal nog een stuk beter, geen enkele landbouwmethode is perfect. Maar als de ontwikkeling die door de biologische landbouw in gang gezet is als vruchtbaar alternatief was omhelsd, dan waren we nu een stuk verder en een stuk klimaatneutraler.
En sneller dan 2023.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kubelink

  Moedige poging Rinus,
  maar ik vrees (gezien de voornamelijk negatieve reacties t.a.v. 'biologisch' op vrijwel alle andere weblogs) dat je een roepende in de woestijn bent. Jouw tekstblokje "Koudwatervrees", geeft precies die angstkreten weer, waarvan de weblogs hier uitpuilen. Ik hoop werkelijk dat we in ons land nog ooit het licht gaan zien. In India zijn ze blijkbaar al verder met het verzet tegen gangbare landbouwvormen met pesticiden en gengewassen, die de boer ook daar de afgrond in werken. Kijk eens naar de Human-documentaire van gisteravond via http://player.omroep.nl/?aflID=6353893&md5=57cea8f90a098a4878e0944d0559459e.
  Ik hoop dat ieders ogen opengaan en dat ook wij ons eens losrukken van die Agri-Multinationals die ons in hun macht hebben. Blijven we ons eigenwijs en uit alle macht vastklampen aan een systeem dat de boer uitmelkt dan zijn wij echt gedoemd om een agrarisch ontwikkelingsland te worden. Eén voordeel: India heeft ons haar hulp al aangeboden, mocht het zover komen (zie het sluitstuk van de aflevering).

 • no-profile-image

  E.Klooster

  Ja, dan zouden we nu op onze maisakkers varkensvoer verbouwen als er geen mais groeit, zouden we melk produceren waar reeds voldoende onverzadigde vetzuren inzaten, hadden we geen robuuste EHS nodig, waren we al aardig op weg in de zoektocht naar antibioticumvrij produceren om maar een paar voorbeelden te noemen. Helaas kan dat niet in een land dat geregeerd wordt als één grote spreadsheet waarin alle getallen in euro's worden vertaald en multinationals de dienst uitmaken. Speciaal voor LTO geldt dan ook nog dat de bestuurders veel te veel petten op hebben en belangenverstrengeling op deze manier niet te voorkomen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.