Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen blijven verder oplopen

Kijkend naar de Nederlandse beursnotering van tarwe ontstaat het gevoel van een markt die wat tot rust is gekomen. Niets is echter minder waar. De laatste weken van december zijn er nauwelijks noteringen geweest en is het prijsniveau van half december blijven staan.
In de afgelopen weken is de stijging van de tarweprijzen onverdroten verder gegaan. Deze week werd voor levering januari 2008 al ruim €263 per ton genoteerd. Ook voor levering maart 2008 en voor levering mei 2008 worden prijzen gehanteerd van boven de €260 per ton. De oogst 2008 wordt in Parijs al tijden gehandeld boven de €200. Deze week stonden alle leveringen rond €215.
De Chicago Board of Trade laat eenzelfde ontwikkeling zien. Alle contracten - t/m levering juli 2010! - stijgen sterk.
Naar verwachting zullen de eerste noteringen deze week op de Nederlandse beurzen een krachtige inhaalslag laten zien om de internationale noteringen te volgen. Een einde aan de prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht. Deskundigen achten dat een prijsniveau van €280 op korte termijn niet denkbeeldig is.
Opmerkelijk blijft dat de huidige prijsvorming tot stand komt zonder grote fysieke handel. De angst voor wereldwijde tekorten regeert de markt.
Een andere ontwikkeling die de markt verder onder druk zal zetten zijn de exportbeperkingen en/of belastingen die verschillende landen invoeren om interne prijsstijgingen af te remmen. Deze vorm van protectionisme zet de vrije wereldhandel nog meer onder druk en zou wel eens een verder prijsopdrijvend effect kunnen hebben.

Prognose:

Stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.