Akkerbouw

Achtergrond

‘Contractprijs moet naar €14’

Er is al jaren onrust over de contractprijzen van aardappelen. De Nederlandse Akkerbouw Vak-bond (NAV) stelt nu dat die flink omhoog moet, naar minstens €14 per 100 kg.

Daarnaast moeten de inkoopvoorwaarden van de industrie vervangen worden door verkoopvoorwaarden vastgesteld door telers.

Wat is er dan niet goed aan het huidige contract?
„Ten eerste moet de prijs omhoog. Die ligt nu euro’s onder kostprijs. Er wordt dus met verlies geteeld. Daarnaast worden de contractvoorwaarden eenzijdig door de fritesindustrie samengesteld. Dit kan niet meer. Als ik een tv koop bepaalt de elektronicazaak toch ook de voorwaarden?”

De NAV stelt dat de industrie de telers misbruikt heeft.
„Inderdaad. Maar de individualistische telers hebben dit laten gebeuren. De industrie maakt hier slim gebruik van. De boer en de fabrikant moeten weer gelijkwaardige gesprekspartners worden.”

De plannen van de NAV komen pas naar buiten terwijl de contractonderhandelingen lopen. Is dat niet wat laat?
„Nu leeft het bij de telers. Niet alles wordt gerealiseerd, maar ze kunnen proberen al enkele voorwaarden in de contracten voor oogst 2008 te krijgen.”

Waar komt die €14 vandaan?
„Samen met de accountantsbureaus ABAB en Countus hebben we de kostprijs berekend. Die is gemiddeld €12 exclusief btw. Daarbovenop komt een marge van 15 procent als risico-opslag. In goede jaren is dit de winst.”

Is die €14 haalbaar?
„Het is een marktsituatie. De stemming bepaalt de prijs.”

Maar de industrie gaat dit jaar met maximaal €1 omhoog. Terwijl dit volgens de NAV €3 à 4 moet worden. Dat lijkt me dan kansloos!
„Dat is inderdaad niet genoeg. Maar het is aan de telers of ze voor deze prijzen willen tekenen. Daar heeft de NAV geen invloed op. Het Amerikaanse voorbeeld in Idaho, waar telers onderling afspraken gemaakt hebben, laat zien dat er veel mogelijk is.”

Welke voorwaarde moet het eerst op de schop?
„De monstername. Voor het opwarmen moet de teler weten of zijn aardappelen geaccepteerd worden. Hij kan dan niet meer achteraf gekort worden. Hieruit volgt dat de aardappelen juridisch geleverd zijn als de aardappelen op de vrachtwagen liggen.”

Hoe valt het plan bij de fritesindustrie?
„Die heeft nog niet gereageerd. Andere telersverenigingen in geheel Noordwest-Europa zijn trouwens zeer positief.’’

Wanneer is de NAV tevreden?
"Als voor oogst 2009 de nieuwe voorwaarden zijn ingevoerd en de telers zich bewust zijn van hun kostprijs.”

Lees ook het interview 'België haalt Nederland heel snel in', met Han van den Hoek van McCain.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.