Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Combinen kost minder dan €18 per ha

We hebben in 2007 6.400 hectare granen geoogst in 660 uur. Loonwerkers doen het voor 18 euro per hectare, voor ons is het voordeliger het zelf te doen.

2007 was voor de Australische landbouw een extreem jaar. Ik dacht dat we in Nederland soms extreme jaren hadden echter het is niets vergeleken met Australië. Van alle akkerbouw bedrijven aan onze straat had niemand een oogst. Enkele bedrijven hadden wat gezaaid nadat in het voorjaar 40 mm regen gevallen was.

Wij hebben als enige wat geoogst, en alleen gedeeltes die meer dan de oogstkosten opbrachten. Oogsten kost hier in loonwerk omgerekend €18 per hectare. Dat is een fractie van wat ik hiervoor in Nederland 20 jaar geleden berekende. Per saldo wordt het maaidorsen hier echter beter betaald. Dit komt doordat je hier meestal 24 uur per dag kunt doorwerken en je hier 3 seizoenen per jaar kunt maken als het meezit. In oktober begint de oogst van tarwe, gerst en erwten in Moree op de grens van Queensland en New South Wales. Midden november is 700 km naar het zuiden de tarwe oogstrijp. In februari zijn de zomergranen sorghum en de zonnebloemen oogstrijp in het noorden van New South Wales.

In 2007 heeft onze New Holland CR970 maaidorser ondanks het slechte seizoen 6.400 ha geoogst in 660 (rotor)uren. Dit seizoen is de maaidorser hoofdzakelijk bediend door 2 Nederlandse chauffeurs die elk ongeveer 12 uur per dag reden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    bruce with a CX 840

    18 euro per ha, hoeveel is dat ton graan in de silo (met gemiddelde opbrengsten)?

Of registreer je om te kunnen reageren.