Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelnotering toch weer omhoog

Deze week zijn de aardappelnoteringen op de Nederlandse beurzen verder opgelopen. Op de beurs van Emmeloord noteerde de fritesgeschikt €0,25 meer en kwam uit op €8,75-€9,35. In Goes kwam er deze week €0,20 op €8,75-€9,50.
Dit zijn opmerkelijke prijsstijgingen te noemen. In een markt waar er sprake is van een vlakke handel met een vrij laag exportpeil zijn stijgende prijzen moeilijk te plaatsen.
Het verschil met de beursnoteringen in België en Frankrijk is eveneens opvallend. Bij onze zuiderburen noteerde de fritesgeschikt aardappel deze week €7,60. In Frankrijk werd gehandeld op €8,00. De vraag is hoelang een prijsverschil van €1,00 tot €1,50 te handhaven is zonder gevolgen voor de positie van de Nederlandse aardappel op de internationale markt. Zeker nu de export van aardappelen erg flauw is en ook de binnenlandse vraag niet erg groot is lijkt het huidige prijsniveau aan de (te) hoge kant. Daarbij moet er van uitgegaan worden dat totale voorraad aan aardappelen meer dan gemiddeld is dit jaar. Wanneer al die aardappelen op de markt gaan komen is natuurlijk nog de vraag. Een belangrijke rol hierbij speelt de kwaliteit van de aardappelen. Hoe lang kunnen partijen nog in de opslag blijven. Duidelijk is wel dat de kwaliteit van de aardappelen wat minder goed is dan in eerste instantie gedacht werd. Een aantal maanden geleden leek de oogst 2007 een waarlijk superoogst te zijn. Grote, forse aardappelen zonder problemen. Nu blijkt toch dat er behoorlijk wat groen in de aardappelen zit. Ook is er sprake van nogal wat beschadigingen.

Prognose:

Prijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.