Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelexporteurs in de wachtstand

De aardappelsector zit met smart te wachten op het aantrekken van de export. Al weken is het - veel te - rustig. De exportcijfers van de laatste jaren laten een doorgaande dalende lijn zien. Was de totale export in het aardappelseizoen 2003/2004 nog meer dan 1 miljoen ton, 3 jaar later (2006/2007) was daar nog 829.000 ton van over. Voor 2007/2008 is de export tot december ruim 322.000 ton. Hiermee zit dit aardappeljaar meer dan 50.000 ton boven de voorgaande twee jaren. Echter is in december deze voorsprong verdwenen door het wegvallen van de export. Een belangrijke oorzaak voor de terugloop is de zware concurrentie uit Frankrijk. De Fransen leveren een goed product tegen scherp concurrerende prijzen. Positief punt blijft dat de beursnoteringen zich goed weten te handhaven. De markt heeft er vertrouwen in.

Prognose:

Licht onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.